RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Idol skader stemmen

Sist oppdatert:
To av landets fremste sangpedagoger mener Idol gir stemmeskader.

(SIDE2): - Dommerne i Idol favoriserer stemmer som låter presset og slitne framfor stemmer som faktisk har naturlig og rik klang. Slik bidrar de til at mange unge kan pådra seg stemmeskader som kan vise seg å bli kroniske og livslange, sier professor i klassisk sang ved Norges teknisknaturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU), Kåre Bjørkøy til Dagbladet.

Rå og hensynsløs

Han kritiserer dommernes kommentarer ved at han mener de har en tendens til å be om en syngemåte som er så rå og hensynsløs at man går utover sitt normale ytenivå. Bjørkøy sier en person skal ha meget god sangtekninkk for å klare å synge rått og vilt.

Han forteller til Dagbladet at jenter er mer utsatt for stemmeskader enn gutter og legger til at i 16-17-årsalderen har jentene sin stemmemutasjon. Da vokser strupehodet og i perioden like etter er stemmens muskulatur ømåtelig og utsatt.

Professor i sang ved Norges musikkhøgskole i Oslo, Barbro Marklund, mener at man kan høre en tydelig trøtthet i stemmen til ganske mange av Idol-deltakerne, og sier seg enig i Bjørkøys utsagn.

Kan du høre en trøtthet i stemmen til noen av Idolene?Diskuter her.

Les alt om årets Idol her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere