- Ignorerte hestekjøttadvarsel

Britene ble varslet om hestekjøtt allerede i 2011.

17.02.13 19:21

Det britiske landbruksdepartementet ble allerede i 2011 varslet om at hestekjøtt kunne ha havnet i matvarer, men advarselen ble ignorert, skriver avisa The Sunday Times.

John Young, en tidligere avdelingsleder i det britiske mattilsynet FSA, sier til The Sunday Times at han selv var med på å skrive brevet som Storbritannias største hestekjøtteksportør, High Peak Meat Exports, sendte til landbruksdepartementet.

I brevet ble landbruksmyndighetene advart mot svikt i systemet for å forhindre at kjøtt fra hest behandlet med fenylbutason havnet i matvarer. Fenylbutason er et betennelsesdempende middel som i sjeldne tilfeller kan forårsake alvorlig blodsykdom hos mennesker som får det i seg.

Storbritannias landbruksminister Owen Paterson sier til Sky News at han nå vil granske saken for å finne ut hvorfor advarselen ble oversett.

- Ikke utvidet kontrollplikt
Tidligere søndag ble det kjent at Forbrukerrådet krever at hestekjøtt-skandalen må føre til at myndighetene pålegger dagligvarebransjen flere stikkprøver for å kontrollere om matvarer inneholder det varedeklarasjonen opplyser.

Men et slikt pålegg har bransjen ennå ikke fått, heller ikke etter at det er påvist hestekjøtt i produkter solgt som storfekjøtt.

– Bransjens egne kontrolltiltak må bedres, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet til NTB.

Han sier at Mattilsynet må kontrollere at dagligvarebransjen følger opp kravene om flere stikkprøver.

Positivt
Seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet sier at tilsynet ikke har pålagt butikkjedene å gjennomføre flere kontrolltiltak.

– Vi registrerer at kjedene på eget initiativ har besluttet å sende flere produkter til analyse. Det er positivt, sier Edvardsen til NTB.

Hun sier bransjens egne stikkprøver bare kan være et supplement til et mer effektivt systemtilsyn.

– Men kontrollen kan bli bedre gjennom utvidet samarbeid med andre myndigheter, blant annet med toll-, skatte- og politietaten, sier hun.

Mattilsynet avviste torsdag at det var aktuelt med DNA-testing av produktene, men ombestemte seg dagen etter fordi EU-kommisjonen anbefalt landene å starte testing.

Flere produkter
Blant kjedene som nå utvider stikkprøvene av ferdigmatprodukter, er REMA 1000 og NorgesGruppen.

Rema 1000 sender kommende uke 25 nye ferdigmatprodukter til analyse i kjølvannet av hestekjøtt-skandalen, sier Solfrid Flateby i Reitangruppen til NTB.

Hun sier kjeden normalt sender ti produkter til testing i måneden, med antallet vil denne uken bli utvidet med 25 produkter for å sikre at leverandørene innholdsdeklarerer riktige varer.

– Først og fremst gjelder testutvidelsen produkter med bearbeidet, kvernet kjøtt, sier Flateby. Hun sier utvalget kan variere fra måned til måned.

NorgesGruppen har etter at det ble påvist hestekjøtt i forssenlasagne sendt to nye produkter til analyse ved Eurofins Norge i Moss, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen til NTB.

Det var Eurofins som fredag bekreftet funn av 60 prosent hestekjøtt i First price lasagne.

«God dialog»
Mattilsynet har vært i dialog med butikkjedene siden forrige uke, og Flateby karakteriserer dialogen som god.

Hestkjøttskandalen har rammet flere europeiske land. Til norske butikker skal hestekjøttet ha kommet fra den franske matgiganten Comigel. Matgiganten har levert frossensasagne til Findus, ICA, NorgesGruppen, Rema 1000 og Coop. Men Comigel er bare siste ledd i det som synes å være et større nettverk. Det franske selskapet Spanghero har fått lisensen midlertidig inndratt og er under politietterforskning.

Ifølge Sunday Times skal den britiske regjeringen allerede for 18 måneder siden ha ignorert en advarsel om ulovlig hestekjøtt som kunne inneholde fenylbutazone. Britiske myndigheter sier de vil undersøke disse påstandene, melder nyhetsbyrået Reuters.

EU håper flere tusen tester skal gi svar på hvor omfattende kjøttskandalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.