RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke akkurat Gro og Kåre

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Tonen mellom statsministerkandidatene var god og verdig, mener Nettavisens ekspert.

Pr-rådgiver Trond Albert Skjelbred i Nor PR feller følgende dom etter statsministerduellen mellom Jens Stoltenberg og Erna Solberg på TV 2 onsdag kveld.

Les også: - En statsminister må være frekk

- Erna var heldig
- Hun har gjort noen gode TV-opptredener, fått positive tilbakemeldinger og opplever gode målinger for tiden. I tillegg var hun heldig med temaene, sier Skjelbred til Nettavisen.

Han synes Høyre-lederen kom særlig godt ut av diskusjonen om asylpolitikk.

- Solberg har en god CV innen dette området og kunne vise til at hun som ansvarlig statsråd fikk ned innvandringen i Norge fra 17.000 til 5000 årlig fra 2002 til 2005. Hun fikk også banket inn poenget om at den sittende regjeringen ikke har vært flink nok til å ta inn over seg erfaringer fra den forrige regjeringen, mener Skjelbred.

Stoltenberg var ærlig og innrømmet at det kommer for mange innvandrere til Norge, men kunne ifølge Nettavisens ekspert ikke måle seg med Solberg.

- Svarte på utfordringen
Også i spørsmålet om hvem som egner seg best til å være statsminister mener Skjelbred at Høyre-lederen stakk av med seieren.

For mens Stoltenberg brukte mye tid på det han mener er Høyres problem - nemlig at velgerne ikke kan vite om det blir Frp- eller Venstre/KrF-preg på politikken man får dersom man stemmer Høyre, kontret Solberg og svarte at statsministeren burde bruke taletiden sin til å fortelle om egne visjoner og politikk, fremfor å rakke ned på meningsmotstanderne.

- Solberg svarte greit på utfordringen og var ærlig på de to alternativene og at hun uansett ville slåss for Høyre-politikk i regjering - ikke ulikt situasjonen i dagens regjering, mener Skjelbred.

- Skryt mer, Erna!
Men selv om Skjelbred mener Erna stakk av med seieren i statsministerdiskusjonen, mener han Solberg kunne vært rausere med skryt av Stoltenberg.

- Hun burde ikke være overrasket over at også venstresiden kan tenke og komme med fornuftige løsninger. Hun sa også at Stoltenberg er god «av og til». Det er jeg ikke enig i. Jeg syntes at Stoltenberg som oftest er god - gjerne suveren i debatter, men det var han ikke i dag, konkluderer Skjelbred.

Poeng til Stoltenberg
Stoltenberg scoret poeng når han fikk fram at regjeringen som lovet har oppnådd full barnehagedekning (dog ikke innen 2007) og at et av de konkrete målene for Soria Moria II er full sykehjemsdekning.

- Dette er noe velgerne husker. Enkelt og målbart og ikke minst ønskelig, mener Skjelbred.

Også i spørsmålet om arbeidsuføre gikk poengene til Stoltenberg.

- Han startet debatten med å nyansere bildet – det er noen som jukser, men ikke alle. Han fikk også fram at regjeringen er i gang med store og viktige reformer. Løsningen, mener han, er å skape flere arbeidsplasser. Det har blitt 200.000 flere arbeidsplasser i hans periode som statsminister, sier Skjelbred.

- Frekk og forvirret
Han var likevel mest fremoverlent da han følte seg urettmessig behandlet av Erna Solberg - og karakteriserte henne som «frekk og forvirret».

- Hun ga Stoltenberg vel mye av ansvaret for ting som gikk galt i perioden før forrige regjering. Stoltenberg var den gangen statsminister i kun 17 måneder og ville ha seg frabedt Solbergs beskyldninger, forklarer Skjelbred.

Ifølge Skjelbred var Stoltenberg også god da han fikk fram at opposisjonen mente at regjeringens krisepakke mot finanskrisen var for liten, at den kom for sent og at den ikke ville ha noen virkning.

Solberg på sin side poengterte at det ikke finnes enkle løsninger på dette området, og kritiserte regjeringen for å ha sovet i timen.

- Med det mente hun at attføringstiltakene kommer for sent og at folk blir sykere mens de venter. Hun mente også at det er et stort problem at 20 prosent av dem som går ut av skolen ikke kan skrive eller lese særlig godt, fordi disse personene ifølge Solberg ikke klarer å holde på jobben, forklarer Skjelbred.

Dommen
- Det var en god og verdig tone de to imellom. Ikke akkurat Gro og Kåre, sier Skjelbred.

- Erna Solberg var rolig, sikker og troverdig i dagens duell. Hun klarte også å begrense bruken av det litt irriterende uttrykket «Vet du hva?» til én gang, kommenterer Skjelbred.

Han synes statsminister Jens Stoltenberg til tider var litt anmassende og dominerende, og at han dessuten tok mye taletid.

- Jeg savnet den sedvanlige gnisten fra Stoltenberg. Forventningene til ham er større enn til Erna Solberg. Det er dessuten lettere å være i opposisjon enn i posisjon. Knepen poengseier til Solberg: 5-4.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere