RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke behov for akutt opprydding

Foto: LN-HTD/Kystverket (LN-HTD/Kystverket)
Sist oppdatert:
Men det er observert en oljestripe på cirka én kilometer ved havaristen på Hvaler.

Containerskipet «Godafoss» gikk torsdag kveld på grunn ved Hvaler. Det begynte å lekke olje fra skipet, men fredag ettermiddag opplyser IUA Østfold, den interkommunale beredskapen mot akutt forurensning, at lekkasjen er stanset.

- Det er registrert to mindre påslag på land, ved Akerøya og ved Vikertangen. Disse påslagene er imidlertid av en slik størrelse at de ikke er aksjonerbare. Det er derfor ikke behov for noen akutt opprydning i strandsonen, skriver IUA Østfold i en pressemelding.

Les også: Oljen er på vei mot Vestfold

- Forsøker å fange opp oljen
Det opplyses videre om at det er bekreftet en oljestripe på cirka én kilometer fra havaristedet og nordvestover.

- Et kystvaktfartøy ligger i enden av denne stripen og forsøker å fange opp oljen, står det i pressemeldingen.

En representant fra fylkesmannens miljøvernavdeling var fredag ettermiddag på befaring i helikopter i aksjonsområdet.

- Han rapporterte om lite olje å se på sjøen. Oljen i strandsonen vil mest sannsynlig bli ført tilbake på sjøen der den vil bli brutt ned, opplyser IUA Østfold.

- Fugler tilgriset med olje
Det skal være observert enkelte sjøfugl som er tilgriset av olje.

- Så vidt IUA kjenner til er det ikke observert større samlinger av fugler som er berørt, står det videre.

Situasjonen blir nå overvåket nøye, og det vurderes fortløpende hvilke tiltak som må iverksettes.

- Når det gjelder hvor mye olje som har lekket ut av havaristen er dette usikkert. Det man vet er at makspotensialet er på 500 tonn. Kystverket jobber sammen med rederiet og bergingsselskapet for å finne ut nøyaktig hvor mye olje som har sluppet ut, skriver IUA Østold.

- Havaristen står stabilt
Havaristen står stabilt, og med en slagside på cirka sju grader.

- Det er lite sjøgang i området, og været er fint. Vindretningen er øst/nordøst, med laber bris. Meldingene sier at denne værtypen skal holde seg i kommende døgn, står det i pressemeldingen.

Berg-Hansen: - Alvorlig
Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen beskriver ulykken som alvorlig.

- Dette er en alvorlig ulykke som hadde et stort skadepotensial. Med god innsats fra alle involverte aktører under Kystverkets ledelse, har tiltak bidratt til å begrense oljesølet betydelig, sa Berg-Hansen da hun sammen med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim fredag ettermiddag foretok en befaring av havaristen og Kystverkets aksjon.

- Jeg registrerer at alle aktører arbeider på spreng. Jeg er fornøyd med at oljelekkasjen er stanset og at alt nå settes inn på at mest mulig oljesøl blir samlet opp før det treffer land. Jeg er også tilfreds med at samarbeidsavtalen Norge har med Sverige fungerer godt, og at samarbeidet nå materialiserer seg i denne aksjonen. Nå skal rederi og bergingsselskap komme med en plan for hvordan skipet skal sikres ytterligere og hvordan oljen skal losses av fartøyet, sa fiskeri- og kystministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere