RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke drikk alkohol

Foto: Guro Holmene (Side2)
Sist oppdatert:
Gravide Lise Tønne mener leger og jordmødre bør bli strengere.

(SIDE2:) - Alkohol er ikke bra. Folk er tjukke i hue – ikke gi dem alternativer, sier komiker Lisa Tønne med et smil.

Hun viser til at utsagn som «alkohol er mer skadelig enn heroin» og når leger sier «ett glass er greit» kan gi feil signaler og tanker til gravide.

- Drit i å drikk! mener Tønne.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Mange drikker
Standupartisten, komikeren og skuespilleren venter sitt andre barn i desember, og er en av personene som holdt innlegg på Helsedirektoratets seminar i forbindelse med kampanjen «alkoholfritt svangerskap» i dag, torsdag.

Rolf Lindemann, professor og overlege ved barneklinikken på Ullevål universitetssykehus mener kvinner i dag trenger en slik opplysningskampanje.

- Det vi har erfaring med er at mange drikker før de er gravide, selv om de planlegger det, og gjennom graviditeten, sier han til Side2.

Et klart flertall kjenner noen som drakk alkohol under svangerskapet, hevder en ny undersøkelse gjennomført av Synovate på oppdrag av Helsedirektoratet. En stor andel er også usikker på hva slags skader barnet kan få som følge av morens alkoholbruk under svangerskapet. 60 prosent sier seg enig i påstanden «Jeg kjenner noen som drakk litt under svangerskapet».

400 kvinner som er, eller har vært gravid, de siste 12 månedene har svart på spørsmålene om alkoholbruk under svangerskapet.

Vanskeligere med snusen...
For Lisa Tønne har det ikke vært vanskelig å holde seg unna alkohol under svangerskapet. Hun har fra før sønnen Jakob på snart to år, og har termin 30. desember.

- Jeg har ikke hatt problemer med å ikke drikke alkohol. Men så har jeg en ganske beskjeden alkoholvane til vanlig. Det har vært vanskeligere med snusen. Å fysisk slutte er jo bare å kaste den i søpla, men jeg får ofte lyst på snus, og lukter på boksen, sier Tønne og ler.

Hun sier med latter at hun elsker å snuse, og skal begynne igjen med en gang hun er ferdig med å være gravid.

- Ulike beskjeder
Tønne synes det er synd at det er mye ulike meninger som florerer, og at noen leger for eksempel sier at en enhet om dagen er grei. Eller ett glass vin. Hun mener det er viktig at leger og jordmødre blir strengere når det gjelder budskapet om alkohol og tobakk under svangerskapet.

- Hvis en lege, som sitter med kompetansen, sier at det for eksempel er greit å ta en røyk, så ekspanderer det i hodet. Du hører at det er greit å røyke - når agendaen allerede er at du har lyst på en røyk. Jeg vet alt om det der, og syntes det var kjempevanskelig å slutte å snuse. Jeg vet at hvis folk hadde sagt til meg at jeg kan ta meg en snus iblant, så er det mulig jeg hadde gjort det, sier hun, og legger til:

- Jeg mener leger og jordmødre bør være strenger og mer bastante. Vet de ikke om alkohol er skadelig eller ikke, velg å si at det er skadelig.

Lindemann mener også at det bør være et annerledes fokus under svangerskapskontroller.

- På svangerskapskontroll blir det ofte sagt «du drikker vel ikke, du røyker vel ikke?». Dette istedenfor å gå konkret inn på hvor mye og hvor ofte personen eventuelt drikker. Det er viktigere enn det negative spørsmålet «du gjør det vel ikke?». Og da sier man nei, og ferdig med det.

Trenger vi kampanjen?
I Helsedirektoratets undersøkelse viser det seg også at mange er bevisst på å holde seg unna alkohol. Godt over 70 prosent sier seg uenig i utsagnet om at litt alkohol skader ikke fosteret. Over 80 prosent mener også at å drikke alkohol under svangerskapet kan medføre fosterskader. Nærmere 70 prosent opplyser at de kuttet alkoholen helt da de fant ut at de ventet barn.

Tross tallene mener Lindemann en kampanje er viktig fordi mange fremdeles mangler kunnskap og informasjon.

- Alkoholbruket er større i dag enn det var tidligere. Alderen på kvinner som føder er høyere i dag, så de har hatt et lenger bruk av alkohol, og kommet inn i vane som er vanskelig å stoppe. For å si det veldig generelt så burde man se på graviditet som bilkjøring. Man kjører ikke bil når man drikker, og man er gravid uten å drikke.

Slik kan barnet påvirkes
Han forklarer hva som skjer med fosteret hvis mor drikker under graviditeten:

- Alkohol i seg selv er et giftstoff som virker inn på celledeling, og så lenge for eksempel hjernen er under utvikling så bremser alkoholen celledelingen og hjernen vokser ikke. Det kan vi se ved at hodeomkretsen er mindre enn den skal være ved fødsel. Det at hjernen ikke vokser fortsetter oppover ved spedbarns- og barneårene. Det er en skade som er skjedd i svangerskapet. Og det virker jo på andre organer i kroppen som hjerte, nyrer, urinveier. Også har vi de klassiske trekkene på barnas utseende som viser at det er skjedd en skade. Man kan se det i ansiktet ved at hele midtansiktet er annerledes enn de skulle være utefra arv.

Han har lite til overs for studier og utsagn om at moderat mengde alkohol ikke skader barnet.

- Det er mangel på viten og kunnskap, sier han kort, og legger til:

- Dette er den sjansen du har i livet til å få en frisk og normalt barn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere