*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke drikk vann fra naturen

Foto: (Foto: Thinkstock)

Folkehelseinstituttet advarer mot å drikke vannet på grunn av hare- og lemenpest.

09.05.11 14:53

(SIDE2): Du bør ikke drikke vann fra verken små vann, elver eller bekker. Vann fra brønn er heller ikke trygt.

Har du hytte med brønn bør du undersøke dem for utettheter, og om nødvendig rense dem og tette dem slik at mus og lemen ikke kan komme inn.

Hittil i 2011 er det påvist en dobling av tularemitilfeller (harepest, lemenpest) hos mennesker i Sør- og Midt-Norge i forhold til fjoråret. Samtidig er det observert store bestander av mus og lemen over det meste av landet, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider.

Advarselen fra Folkehelseinstituttet gjelder for resten av året.

Dette er symptomene
Tularemi gir vanligvis et forholdsvis mildt sykdomsbilde hos mennesker og starter vanligvis akutt med feber, frysninger, hodepine og tretthet. Inkubasjonstiden er oftest 3-5 dager, men spenner fra under ett døgn til tre uker.

- Ved smitte via drikkevann er de vanligste symptomene forstørrede lymfeknuter på halsen.

- Ved direkte kontakt med smittede dyr er det vanligst å få betente sår på hendene.

- Innpusting av støv med tularemibakterier kan gi lungebetennelse.

Smittedosen er veldig lav, det vil si at det skal få bakterier til for å bli infisert

I løpet av vinteren er det rapportert 48 tilfeller av tularemi hos mennesker i Midt-Norge samt nordlige deler av Møre og Romsdal og Hedmark. De aller fleste tilfellene skyldes at personene hadde drukket udesinfisert vann fra brønner som var dårlig sikret for smågnagere.

Slik lyder anbefalingene fra Folkehelseinstituttet:

- Drikk ikke vann direkte fra naturen (spesielt ikke fra små vann, elver og bekker) i områder der det kan være mye smågnagere.

- Vannet kan drikkes hvis man koker det eller desinfiserer på annen måte.

- Vann direkte fra elver, bekker eller overflaten må ikke kunne trenge inn i brønn eller oppkomme.

- Sjekk om det er døde dyr eller rester av kadavre i brønnen eller oppkommet, og dersom det er det, må disse fjernes og brønnen desinfiseres.

- Desinfiseringen kan skje med klor. Vanlig husholdningsklorin kan benyttes, styrken er vanligvis ca 4 % klor, og en drøy liter tilsettes per kubikkmeter (1000 liter) vann i brønnen (40-50 milligram/liter klor). Rør godt rundt, og la det hele stå i 24 timer. Om mulig, så tøm brønnen så godt som mulig før den tas i bruk igjen. I oppkommer med overløp må behandlingen gjentas to til tre ganger med kortere mellomrom avhengig av hvor stor utskiftningen av vannet er per time.

- Tett alle huller og andre muligheter for at mus og lemen kan trenge inn brønn eller oppkomme. Husk: tettsittende lokk, brønnsider helt uten hull og ”musetetting” av eventuelt overløpsrør eller -renner. Noen ganger er det laget hull i sidene på sementringer som har blitt satt ned i brønner, for å lettere sette dem på plass. Slike hull må tettes.

- Borebrønner i løsmasser og fjell, som er godt tettet rundt brønntoppen, er som regel sikre mot tularemismitte.

- Vær forsiktig med å bade eller vaske deg med vann hvor det er synlige rester av døde dyr i vannet.

Andre råd for å unngå tularemi:
Unngå kontakt med syke eller selvdøde harer eller smågnagere.
Ikke fei opp smågnagerlort, men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker. Smitte kan skje ved innpusting av støv fra syke dyr eller deres avføring.
Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med selvdødt eller sykt vilt, da de kan ha fått bakterien i munnhulen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.