*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke engang militæret får bruke slik ammunisjon mot Taliban

IMOT: Stortingsrepresentant for SV, Heikki Holmås, lar seg skremme av at politiet nå har fått tillatelse til å benytte ekspanderende ammunisjon i sine tjenestevåpen. Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Politiets nye ammunisjon er forbudt i krig. Heikki Holmås (SV) frykter konsekvensene.

09.07.14 18:06

- Det er uhørt at norsk politi får lade opp med ammunisjon som skal brukes mot norske sivile, men som ikke engang vårt eget militære får bruke mot Taliban, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV) til Nettavisen.

Han er skremt av at Justis- og beredskapsdepartementet i juni sa ja til at politiet får bruke ekspanderende ammunisjon i sine tjenestevåpen.

- Det er problematisk at ammunisjon som er forbudt i krig aksepteres mot sivile mennesker i Norge i fredstid.

Politiets nye ammunisjon anses nemlig å være så inhuman at den for over hundre år siden - gjennom Haagkonvensjonen av 1899 - ble forbudt i krig. I Norge har denne type ammunisjon kun blitt brukt til jakt, fram til nå.

- Redusert sjanse for å treffe uskyldige
Ekspanderende ammunisjon er konstruert slik at den stopper opp og utvider seg når den treffer noe. Den forårsaker dermed større skade, enn helmantlet ammunisjon - som politiet i Norge har brukt fram til i dag.

I en rapport som Nettavisen har fått tilgang til hevder derimot politiets data- og materielltjeneste (PMDT) at det under testing ble dokumentert at det var svært liten forskjell på en sårkanal fra en vanlig helmantlet prosjektil og den nye ekspanderende prosjektilen.

Det er politiets beredskapstropp og 800 innsatspersonell i landets 27 politidistrikter som skal ta i bruk den nye ammunisjonen i første omgang.

- Vi har et ubevæpnet politi i Norge som skyter veldig få ganger i løpet av et år. Det skal vi fortsette å ha. De få gangene vi havner i situasjoner hvor vi skyter får vi med ny ammunisjon redusert sjansene for at vi treffer uskyldige tredjepersoner. Derfor har det vært viktig for oss at vi kan skifte ut dagens helmantlede ammunisjon med ekspanderende ammunisjon, sa avdelingsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet da han fikk beskjeden.

- Det holder ikke
Politidirektoratets argumentasjon for å få tillatelse til å ta i bruk ekspanderende ammunisjon var todelt. For det første vil det ifølge direktoratet redusere risikoen for at prosjektiler avfyrt fra politiets tjenestevåpen treffer uskyldige tredjepersoner. I tillegg mener de at ekspanderende ammunisjon har større evne til å stanse en gjerningsperson. Argumenter Holmås langt fra kjøper.

- De holder ikke, etter min oppfatning. For det første har norsk politi ikke klart å peke på ett eneste eksempel på uskyldige liv som kunne ha vært reddet hvis politiet hadde brukt ekspanderende ammunisjon i stedet for helmantlet. De kan ikke dokumentere at det ville spilt noen rolle.

- For det andre så er politiets hensikt med å skyte på folk å uskadeliggjøre dem. Jeg har ikke sett at politiet kan dokumentere eksempler på at gjerningsperson har blitt truffet av helmantlet kule og at det ikke har vært tilstrekkelig, sier han videre.

Politidirektoratet har tidligere sagt at de ikke har eksempler på at en uskyldig tredjepart har blitt truffet av prosjektiler avfyrt av politiet.

Stortingsrepresentant Holmås er klar på at faren ved å bruke ekspanderende ammunisjon vil være større enn den sikkerheten politiet mener de vil få.

- Det er to forhold som er viktige grunner til at vi ikke kan tillate dette. For det første kan også politifolk bomme, og treffe andre sivile. Det andre er at ekspanderende ammunisjon vil gjøre mer skade på dem som blir truffet. Risikoen for at folk dør, vil altså bli unødig større. Og tenk om man faktisk bommer.

- Husk at dette er ammunisjon som man ikke engang har lov til å bruke mot fienden i krig. Politiet har ikke bruk for dette, og de vil ikke lykkes med noe som helst ved å få bruke denne typen ammunisjon, legger han til.

- I verste fall dreper den
Lege Erik Fosse - spesielt kjent for sitt arbeid som lege sammen med Mads Gilbert i Gaza - har lang erfaring med skuddsår. Han er ikke i tvil om at ekspanderende ammunisjon ødelegger en kropp mer enn en helmantlet prosjektil.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKEPTISK: Lege, Erik Fosse. Foto: Scanpix

- En ekspanderende prosjektil går i stykker og gir større skader, det er det ikke tvil om. I verste fall dreper den.

Han kjenner ikke godt til innføringen av ny ammunisjon i politiet, men er skeptisk.

- Umiddelbart høres dette alvorlig ut, fordi det er en farligere type ammunisjon. Og det høres i det hele tatt ut som en økende brutalisering av våpenbruken, men det kommer an på hvilke situasjoner det skal brukes i.

- Hvis politiets argument er at ekspanderende ammunisjon ikke går gjennom skuddmålet og treffer andre mennesker rundt, så stiller jeg meg jo spørsmålet om det i dette hele tatt er situasjoner hvor det bør brukes skytevåpen. Men det er et komplisert tema, sier han videre.

- Har med troverdigheten vår å gjøre
Holmås mener det er et problem hvis Norge skal tillate denne type ammunisjon i politiet, mens det reageres når norske soldater blir skudd med samme ammunisjon i krig.

- Det er problematisk at ammunisjon som er forbudt i krig aksepteres mot sivile mennesker i Norge i fredstid. Dette har noe med troverdigheten vår å gjøre. Hvordan kan vi si at det er ille at norske soldater i utlandet blir utsatt for ekspanderende ammunisjon fra andre vi kjemper mot, når vi selv bruker det mot våre egne her hjemme.

Ifølge politiets tall ble det i perioden fra 2009 og fram til i dag avfyrt ett til tre skudd per år. Totalt i perioden 2002 – 2012 ble to personer drept, og 16 personer skadd av skudd fra politiet.

Også to ganger tidligere - i 2003 og 2005 - har Politidirektoratet forsøkt å bytte ammunisjonstype. Men begge gangene sa justisdepartementet nei.

Andre land hvor politiet bruker ekspanderende ammunisjon er Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Frankrike, Nederland, Belgia, Spania, Østerrike, Sveits og England.

Nettavisen har kontaktet Politidirektoratet for en kommentar, uten at det har latt seg gjøre foreløpig.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag