RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Thomas Paust (Mediehuset Nettavisen)

- Ikke et fnugg av tvil

Sist oppdatert:
Erik Solheim lover at Norge vil kjempe til siste slutt til tross for hardt vær.

KØBENHAVN (Nettavisen): Det stormer rundt forhandlingsbordene på Bella Center i København bare to dager før klimakonferansen avsluttes. Statsminister Jens Stoltenberg er urolig og karakteriserer tilstanden som alvorlig. Mens miljøvernminister Erik Solheim omtaler situasjonen som en krise.

Sent onsdag kveld kom også meldalingen om at Kina utelukker at det blir noen avtale. De vil heller ha en kort erklæring.

Les saken: Kina utelukker klimaavtale i København

Les også: Stoltenberg: - Dette er alvorlig

- Hvor ille er det egentlig på Bella Center?

- Det er veldig vanskelig, men det er ikke umulig. Det gjelder bare å vise vilje til kompromiss. Det er fortsatt altfor mange som får applaus på hjemmebane for å stå på og ikke vike en millimeter. Da er det heller ingen andre som viker, og nå må vi gjenreise betydningen av kompromiss, sier Solheim til Nettavisen.

Sliter på grunn av Kyoto
Stridens kjerne er at industrilandene og u-landene ikke blir enige om utslippskutt og finansiering av klimatiltak i utviklingsland. De såkalte G77-landene (arbeidsgruppen med utviklingsland) og Kina mener at en rekke punkter i Kyoto-protokollen, der u-land ikke var forpliktet til utslippskutt, blir avfeiet av de vestlige landene.

Det danske formannskapet med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen i spissen, leverte et avtaleutkast onsdag som ble forkastet av utviklingslandene. Formannskapet, som har ansvar for å få i havn en endelig avtale i København, har også blitt beskyldt for å prioritere Vestens interesser.

- Det er ikke noe tvil om at det danske formannskapet har en utrolig vanskelig jobb – den vanskeligste jobben som eksisterer på jorden akkurat nå – også den viktigste. De fortjener all mulig støtte i sitt arbeid, sier Solheim.

Avtaleutkastet som ble fremmet onsdag skulle i prinsippet danne grunnlaget for forhandlingene når statslederne overtar diskusjonene etter flere runder med byråkrater og ulike lands miljøvernministere.

- Hvis vi ikke får noen konkrete tall på utslippskutt og finansiering innen siste dag av forhandlingene, hvor går veien videre da?

- Må brette opp ermene
- Da må vi bare brette opp ermene i 2010, og bygge videre på det vi får her. Klimakampen slutter ikke i København, men København er en veldig viktig del av det. Det er ikke et fnugg av tvil om at Norge vil gjøre hva vi kan for å få til klare utslippsforpliktelser fra København, sier Solheim.

Onsdag var også preget av de urolige demonstrasjonene utenfor Bella Center. Om lag 2000 demonstranter tok veien til senteret med hensikt å storme lokalene for å vise misnøye over de fastlåste forhandlingene. Men dansk politi hadde møtt opp med fullt kommandoutstyr, tåregass, pepperspray, kommandobiler og batonger for å stanse demonstrantene.

Demonstrasjoner skaper problemer
I tillegg ble området rundt inngangen til senteret sperret, noe som gjorde det vanskelig for delegater og journalister å komme inn på området. Rundt 200 demonstranter ble pågrepet av politiet.

Solheim mener de voldsomme demonstrasjonene leder til ytterligere problemer for klimaforhandlerne.

- Problemet med dem er at de tar oppmerksomhet vekk fra forhandlingene og gjør det vanskeligere å forhandle. Det er et enormt tidspress der inne, pluss mange da faktisk ikke kommer inn i møtelokalet eller blir distrahert av andre ting som gjør forhandlingene ennå litt vanskeligere, sier han.

Solheim deltok på arrangementet Earth Hour som ble avholdt på rådhusplassen i København onsdag kveld. Slike arrangementer har han derimot mye til overs for.

- Det var en veldig bra markering, og alle slike fredelige demonstrasjoner bidrar til å markere overfor forhandlerne at nå må vi gjøre resten av jobben, sier han.

Er du et klimasvin? Ta Nettavisens enkle test her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere