RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke et skandalebryllup

GIFTER SEG: Lørdag 24.mai er det duket for dansk kongelig bryllup. Da får prins Joachim sin Marie Cavallier.
GIFTER SEG: Lørdag 24.mai er det duket for dansk kongelig bryllup. Da får prins Joachim sin Marie Cavallier. (Scanpix)
Hoffreporter Kjell Arne Totland sier prins Joachims andre bryllup ikke er en skandale.

(SIDE2): Til helgen braker det løs med et storslått kongelige bryllup i Møgeltønder i Danmark. Prins Joachim (37) skal endelig få sin Marie Cavallier (32), og selv om det er bryllup nummer to for prinsen så skal det feires skikkelig.

Vennefest
Kongelig etikette tilsier at man ikke inviterer rubbel og bit fra europeiske kongehus til et bryllup nummer to. Kong Harald og dronning Sonja holder seg også hjemme denne helgen - de var nemlig ikke invitert selv om Harald er Joachims gudfar.

Les også: Dropper prins Jokkes bryllup

- Dette er bryllup nummer to, det blir langt mindre og holdes noe mer private omstendigheter nær paret fremtidige hjem i Møgeltønder. Paret har valgt å kun invitere den aller nærmeste familie, og utover det er de unge kongelige vennene fra europeiske kongehus invitert, forteller Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne Totland til Side2.

Ingen skandale
Prins Joachim giftet seg siste gang i 1995 med Alexandra Manley i København og det var et langt større bryllup enn det han skal ha med Marie. Verken dronning Margrethe (68) eller prins Henrik (73) har ikke vært like begeistret for Joachims eskapader siden skilsmissen til Alexandra som hun for øvrig svært tungt. Men da hun feiret sin burdag i april år ga hun Marie Cavallier lov til å stå på slottsbalkongen sammen med resten av kongefamilien.

Les også: Dronning Margrethe ga etter for presset
Les også: Ville hindre prinsens skilsmissen

Totland mener dette bryllupet er langt fra en skandale slik det har blitt hevdet i noen medier.

- Det danske kongehuset har taklet skilsmissen fra Alexandra på en moderne og menneskelig måte, og forholdet til Alexandra er i dag er forbilledlig. I den danske kongefamilien opplevde de selvsagt at skilsmissen gikk innpå på alle som normalt er, men alle de europeiske kongehusene opplever skilsmisser, så dette bryllupet er absolutt ingen skandale. Folk skiller seg og gifter seg om igjen i kongehus i dag som i samfunnet for øvrig. Det vekker bare større oppsikt fordi de nettopp er kongelige, sier han.

Han trekker frem alle de skandinaviske kongehusene som liberale og mener også at det norske kongehuset har gått foran som et eksempel på liberaliseringen.

- Det vakte mye større oppsikt den gangen kong Harald fikk sin Sonja i 1968, hele ni år tok det før kong Olav ga sitt samtykke til giftermålet, i forhold til kronprins Haakons ekteskap til Mette Marit. Kongeparet mener det var større diskusjon om deres ekteskap, og det igjen viser at det norske kongehuset har banet vei for det som skjer i de andre kongehusene. Det er klart også kongehusene følger med i tiden, sier hoffreporteren.

Fest
I dansk media har det vært spekulasjoner rundt giftermålet til prins Joachim etter at han traff Marie for over tre år siden. I oktober i fjor kom forlovelsen mellom de to og bryllupet står altså 24. mai i pittoreske omgivelser i den lille byen Møgeltønder der også prinsens slott Schackenborg ligger. Marie Cavallier får tittelen Henness Kongelige Høyhet prinsesse Marie og grevinne av Monpezat når de to smies i Hymens lenker førstkommende lørdag.

Det blir også slottsball før selve bryllupet finner sted lørdag kveld. Dagen i forveien er gjestene invitert av dronning Margrethe (68) til ball på kongefamiliens sommerslott, Gråsten slott, der de fleste kongelige gjestene vil være innlosjert i forbindelse med bryllupsfestlighetene.

Blant de kongelige gjestene der finner vi kronprins Haakon (34) og kronprinsesse Mette-Marit (34), prinsesse Victoria (30) og prinsesse Märtha Louise (36) og Ari Behn (35).

19. gang
Hoffreporter Totland er selvsagt klar for det danske bryllupet og det blir hans 19. i rekken av skikkelige kongebryllup.

- Det gleder jeg meg veldig til, det er alltid en stor begivenhet. Og danskene er flinke på fest, det er gjerne mer pomp og prakt, sier han.

Side2 er til stede under det kongelige bryllupet og rapporterer fra Møgeltønder hele helgen!

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere