- Ikke få panikk, men be til Gud

Foto: SEAN GARDNER (Reuters)

Den tropiske stormen «Isaac» nærmer seg New Orléans på syvårsmarkeringen for orkanen Katrina.

27.08.12 20:40

Delstatene Louisiana, Florida, Mississippi og Alabama har erklært unntakstilstand som følge av den tropiske stormen Isaac, som nærmer seg det amerikanske fastlandet.

Det nasjonale orkansenteret i USA sa tidlig mandag at stormen hadde en vindstyrke på 105 kilometer i timen. Men det er ventet at stormen vil øke til orkanstyrke 1 etter hvert som den raser innover fastlandet.

Evakuerer
Myndighetene har bedt tusenvis av innbyggere i kystbyer om å evakuere. Så langt har den tropiske stormen Isaac krevd 21 menneskeliv – deriblant 19 i Haiti.

Det er anslått at stormen vil ha orkanstyrke når den treffer land sent tirsdag eller tidlig onsdag et sted mellom Florida og Louisiana. Den største frykten er at stormen vil generere store mengder med innlandsflom.

- Høyt angstnivå
Meteorologer sier det er svært vanskelig å forutsi stormens bane. Men mye tyder på at den følger banen til orkanen Katrina, som rammet New Orléans i 2005.

På onsdag er det nøyaktig syv år siden orkanen Katrina la New Orléans i ruiner.

- Jeg aner et høyt angstnivå. Skjebnen ville ha det til at dette skjer nøyaktig på markeringen for Katrina, noe som har ført til at alle er i beredskap, men det er en god ting, sier borgermester i New Orléans, Mitch Landrieu, i en uttalelse.

Over 1800 mennesker mistet livet som en følge av orkanen Katrina, som hadde orkanstyrke 3. Orkanen forårsaket materielle skader for en verdi på 110 milliarder dollar.

Foto: Handout

- Ta stormen på alvor
Det er også sendt ut orkanvarsel til flere byer i Mississippi.

- Det er vanskelig å forstå at på dagen for syvårsmarkeringen for Katrina, så er det enda en orkan på vei mot oss, sier guvernør i Mississippi, Phil Bryant, i en uttalelse.

- Det er viktig at innbyggerne i Mississippi tar denne stormen på alvor og forbereder seg på et anslag, sier han.

Isaac endret retning søndag og beveger seg vestover i Mexicogolfen. Det betyr at Republikanernes landsmøte i Tampa slipper unna det verste uværet.

Republikanernes landsmøte, hvor Mitt Romney blir formelt nominert som presidentkandidat, skulle egentlig starte mandag, men ble utsatt til tirsdag som følge av stormen.

Kilder: CNN; BBC, The New York Times, Daily Mail.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.