- Ikke farlig når idrettsgleden er drivkraften

Foto: Thinkstock (Illustrasjonsfoto)

- De fleste som utvikler seg gjør det best uten press, sier leder for Unge Utøvere i Olympiatoppen.

(SIDE2:) - Vi er ikke for tidlig spesialisering, vi er for variert idrett. Det er viktig med variasjon i barne- og ungdomsårene, sier utviklingssjef Anja Rynning Veum i Norges Idrettsforbund (NIF) til Side2.

De fleste barn og unge driver med en eller annen form for idrett. Mange tester ut en rekke ulike ting, og starter svært tidlig. Andre barn trener flere ganger i uken og satser alt for å bli best mulig. Enkelte foreldre setter også inn enorme ressurser for at barna skal nå sine mål. Det kan vi se i TVNorges nye TV-serie «Morgendagens Idrettshelter».

Hva skal til for å bli best? Hvor går grensen mellom lek og alvor? Og hvor mye er det greit at barn trener? Er spørsmål som dukker opp i forbindelse med serien.

Programmet hadde premiere torsdag. I serien følges åtte barn og deres foreldre som engasjerer seg i idretten. I første episode fikk vi se Mathias, Nora, Jakob, Ingrid og Eline, som har en ting til felles - de er villige til å satse alt for å bli best.

Barna i programmet driver med alt fra snowboard, turn, skiskyting til løping.

Verken Olympiatoppen eller Norges Idrettsforbund ønsker å si noe om TV-programmets konsept, eller dets innhold. Men de kommenterer barn og idrett på et generelt grunnlag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vegard Breie

- Barnet går først
Rynning Veum sier at når det gjelder idrett blant unge, så er barnet det viktigste. Samtidig mener hun at det er viktig med positivt foreldreengasjement.

- Man må alltid sette barnet og utøvere i sentrum, det går foran foreldres ambisjoner og andre ytre faktorer.

NIF har faste retningslinjer når det gjelder barn og idrett, som også er publisert på deres hjemmeside.

- Vi beregner at man er barn opp til 13-årsalderen. Vi setter alltid hensynet til barnet foran hensynet til idretten. Vi vil at unger skal oppleve mestring, og at de velger idretter de skal være med i. Unger skal også velge om de vil konkurrere eller ikke. Det er viktig med trygghet. Vi har mange aspekter rundt dette, og egne rettigheter for barn i idretten. De bygger under at norsk barneidrett skal være tuftet på et verdigrunnlag, sier hun om noen av holdepunktene.

Hvor går grensen mellom lek og alvor?

- De beste leker fortsatt! Idrettsgleden er genuin, mener Rynning Veum og legger til:

- Så lenge idrettsgleden er drivkraften er det ikke farlig. Men når andre ting blir drivkraften bør man være obs. – som at det i ytterste konsekvens kan være snakk om penger eller at foreldrene blir for ivrige på barns vegne. Det er farlig hvis det ikke går på barnets premisser.

Hun påpeker at NIF ikke er for tidlig spesialisering, men at de står for variert idrett.

- Det er viktig med variasjon i barne- og ungdomsårene.

Når bør det gripes inn?

- Gjennom utdanningsprogrammet er det viktig å være oppmerksom på dette, og klare å bevare leken. Men ser en at det blir utfordringer og alvorlig, er som regel den første som griper inn barnet selv. Mange slutter fordi idretten blir for seriøs. Vi jobber for å bevare idrettsgleden, og idrett og lek er viktig sammen.

Rynning Veum mener ikke det er noen satt aldersgrense for når barn kan begynne med idrett. Det bør skje når barnet selv har lyst til å starte med en aktivitet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thinkstock

- Best uten press
Hanne Staff, leder for Unge Utøvere i Olympiatoppen, ønsker heller ikke å kommentere «Morgendagens idrettshelter», men sier på generelt grunnlag at hun synes det er betenkelig å sette merkelapp på utøvere i ung alder.

- Det er noe med presset som legges på skuldrene til barn, sier Staff og legger til:

- Vi er ikke glad i å sette merkelapp på folk tidlig. De fleste som utvikler seg gjør det best uten å ha press på seg. Får unge merkelapp på seg skaper det forventninger, både fra omgivelsene og seg selv. Det er ikke måten vi jobber på.

Olympiatoppens utgangspunkt når det gjelder barn og idrett er likevel å jobbe strategisk for å skape en god utviklingsorientert ungdomsidrett.

- Vi ser at det er viktig at vi har en mening, og prøver å påvirke ungdomsidretten i form av at de riktige tingene gjøres i rett tid. Det må utvikles gode karriereveier i form av at Særforbundet og klubbsystemet jobber godt sammen slik at det blir god kompetanse der barna er.

Hva skal til for å bli best?
Staff synes det er vanskelig å si noe om hva som skal til for å lykkes profesjonelt innen idrett, men mener det viktigste er en enorm vilje og motivasjon.

- Også må man ha et godt utviklingsmiljø. Noen til å hjelpe seg og som kan en del og har erfaring. Man bør ha et godt utgangspunkt når det gjelder alt fra teknikk til treningsprosessen. Det som gjøres organisert er bare en liten del av det, det handler også om en egen indre driv.

- Men det er vanskelig å lykkes. Det er ikke så mange som kan bli verdensmestre – det er bare en hver gang! Det er heller ikke alle som har forutsetningene, men det vi kan gjøre noe med er treningsprosessen, den kan vi gjøre så bra som mulig. Riktige utfordringer til rett tid gir opplevelse av mestring og vil stimulere flere til å bli i idretten lenger, sier Staff.

Morgendagens idrettshelter ser du på TVNorge, torsdager klokken 21.30.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.