- Ikke farligere nå

Foto: Asle Bentzen

- Fugleinfluensaen er ikke blitt farligere bare fordi den er kommet nærmere, sier Lars Haaheim ved Haukeland universitetssykehus.

Influensaeksperten Lars Haaheim gjør alt han kan for å dempe folks angst over at fugleinfluensaen nå er på dørstokken vår.

Hans hovedanliggende er fremdeles at influensaen ikke smitter fra menneske til menneske, og før det skjer har vi ingen mulig pandemi (verdensomspennende epidemi) på gang.

- Det er imidlertid nå svært sannsynlig at vi får smitten hit med trekkfuglene til våren. I så fall vil veterinærmyndighetene gi råd, sier Haaheim

Duene i parken
- Det er først og fremst gjennom duene i parken at folk flest har kontakt med ville fugler. Bør vi skyte dem?

- Nei, det er det ingen grunn til, men folk må bruke vett.

- Men kan unger fremdeles dele av maten sin i parken med duene.

- En bør aldri la ville dyr komme i kontakt med mat vi skal spise. Ville dyr generelt, og ikke minst duer, bærer med seg mange bakterier vi ikke skal eksponeres for. Men når det er sagt om duene, er det ikke bevist et eneste tilfelle der sykdommen har hoppet fra duer til mennesker. Det er først og fremst sykt fjørkre - kyllinger og ender - som har blitt slaktet og plukket som har forårsaket sykdommen.

Frykter Afrika
- Men du mener virkelig at vi ikke skal være mer bekymret nå når viruset hvilken dag som helst blir påvist hos oss. Du mener at vi ikke skal oppføre oss annerledes enn tidligere?

- Helt riktig. Men det vi kan bekymre oss en smule over, er at viruset er påvist i Afrika fordi der har de ikke de samme rapporteringsrutinene. Det betyr at et mutert virus som smitter fra menneske til menneske kan herje over tid uten at noen får vite hva det er. Da har vi et problem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.