*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke festlig å være uønsket

Kongeparet intervjues av Kåre Valebrokk. Foto: TV 2

- Det var ikke så festlig å være uønsket, sier dronning Sonja i intervjuet med Kåre Valebrokk.

20.02.07 19:33

(SIDE2:) TV 2-sjef Kåre Valebrokk møtte kongen og dronningen på Slottet i forbindelse med at begge fyller 70 år. Gjennom et 40 minutters langt tv-intervju på TV 2 Nyhetskanalen tok han utgangspunkt i kongeparets egen historie.

Kongen og dronningen snakket åpenhjertig om tiden fra de traff hverandre i 1959, til de ble gift i 1968 og perioden etter.

Intervjuet sendes også på TV 2 tirsdag kveld.

Klikk her for å se intervjuet på TV 2 Sumo.

I intervjuet forteller kongeparet om de ni vonde kjæreste-årene før forlovelsen kunne kunngjøres. Skandalen den gang var at Sonja Haraldsen kom fra en vanlig, borgerlig famile, derfor måtte forholdet holdes hemmelig. Bare i utenlandsk presse kom det av og til rykter på trykk, og kronprinsens kjæreste kunne ikke presenteres for kong Olav før rett før forlovelsen.

Følte de gjorde noe galt
- Det var et dilemma for meg. Jeg fikk en følelse av at jeg gjorde noe galt, forteller Kongen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han forklarer også hvorfor daværende kong Olav lot dem vente så lenge før de fikk gifte seg.

- Jeg tror han ventet på at det norske folk skulle bli vant til tanken. Han ville vente til det skjedde før han bestemte seg. Dessuten måtte jo politikerne modnes også, sier kong Harald.

- Ikke festlig å være uønsket
Dronning Sonja forteller i intervjuet om at hun følte seg uønsket.

- Det var ikke så festlig å være uønsket. Det er det jo aldri. Men i en sånn situasjon måtte jeg lære meg å takle en del ting som senere har vist seg å være nyttig. Man måtte jo begynne tidlig å bygge opp en måte å tenke på og forsøke å skjerme seg selv fra å bli identitetsløs.

Det var monarkiets fremtid det stod om, men dronningen sier det til tider var vanskelig å skille mellom person og sak.

- Det er ikke alltid lett når man er årsaken til saken, sier dronning Sonja.

Stilte ultimatum
Hun og kong Harald måtte vente ni strabasiøse år før de fikk gifte seg. Dronningen er i intervjuet tydelig rørt over minnene som kom tilbake da Kåre Valebrokk bragte kjærestetiden på banen.

Da kong Harald til slutt sa til sin far at hvis han ikke fikk gifte seg med Sonja Haraldsen, ville han forbli singel. Dronningen så på dette som et fint kompliment. Men for den daværende kronprinsen var det blodig alvor å stille ultimatumet - hvis han ikke giftet seg kunne det bety slutten for monarkiet.

- Tenk deg en privatperson, en helt vanlig norsk borger, som kommer til å få skylden for at hele det norske monarkiet går til grunne. Det ble jo et dilemma for meg da. For jeg fikk jo en følelse av at jeg gjorde noe galt, i og med at det ikke var aksept, sier kong Harald.

Etter ultimatumet løsnet det - regjeringen rådet kong Olav til å godkjenne bryllupet, og endelig kunne paret stå frem med sin kjærlighet.

- Det var underlig å få sin skjebne avgjort i statsråd, sier dronningen.

Kongeparet fikk også spørsmål om kontroversene som oppstod da kronprins Haakon møtte Mette-Marit Tjessem Høiby.

- Jeg hadde på følelsen at folk hadde glemt hvilket bråk som oppstod da vi giftet oss, sier kong Harald.

Danset med Jeltsin
I intervjuet forteller kongeparet også om besøket av Russlands president Jeltsin. Valebrokk inneldet temaet ved å spørre om Jeltsin var edru da han besøkte Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er ikke godt å si, sier dronningen spontant, før hun legger til:

- Men han tok jo mye medisiner også, sier hun.

Videre forteller kongeparet om da det var deres tur til å besøke Jeltsin, og Dronningens svingom med den omstridte presidenten.

- Jeg spurte om musikken, og det viste seg at det var hans eget orkester som spilte. Jeg spurte hva de pleide å danse i Russland. Han hevet en hånd og sa «waltz», og dro meg med ut på gulvet. Og så danset vi alene under hovedretten, sa Dronningen.

I intervjuet får vi også høre om årene som kronprins og kronprinsesse, barna, reiser, fritidsinteresser, kong Olavs død, modernisering av Slottet og ikke minst barnebarna.

Klikk her for å se intervjuet på TV 2 Sumo.

Intervjuet sendes også tirsdag klokken 21.40 på TV 2.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.