- Ikke for sarte sjeler

Kastrering, voldtekt og maktkamp. Unni Drougges kritikerroste roman «Penetrering» er ikke for de sarte.

- Jeg levde med en «skitstøvel» og visste ikke hvordan jeg skulle ta meg ut av det. Jeg var så sint at jeg kunne drept ham, men det kunne jeg jo ikke og så kom ideen til denne boken til meg, sier Unni Drougge (51).

Roman hun snakker om er imidlertid ikke hennes historie.

En «vakker» voldtekt
«Penetrering» handler i det ytre om performancekunstneren Maxmillian som opplever at kjæresten Linnea blir voldtatt. Men da han kommer til stedet der hun befinner seg og hun sitter med tovete hår, sminken gnidd utover ansiktet og trusen nede på knærne, synes han øyeblikket er «et vakkert syn».

Det er kanskje ikke nødvendig å si at fra da går alt nedover. Maximillian og Linnea er snart historie, men gjennom sitt kunstprosjekt i seks faser setter Maxmillian seg fore å skape det ultimate kunstverk om kjønn – det som ingen vil være uberørt av, ei heller ham selv.

På et høyere plan handler boken om sexifiseringen av samfunnet. Om en stadig mer tilspisset kamp om kvinnekroppen, om menns arv som den maktstyrende, om at sexlivet styres av markedskreftene.

Inn i varmen
Brutal, vulgær, rå og total uredd. Det har ikke vært spart på ordene om «Penetrering».

- Til min store overraskelse er det denne romanen som har ført til mitt store kritikergjennombrudd. Det kunne like lett gått andre veien, og jeg hadde kanskje trodd det også, innrømmer Unni Drougge.

Skribenten og forfatteren tilhører den delen av svenske, kvinnelige forfattere som i de senere år har skrevet rett ut, brutalt og ofte svært åpent om kvinner og menns seksualitet. Drougge drar på det når vi trekker frem hennes kvinnelige kolleger.

- Jeg var journalist i mange år, og jeg synes det ble vanskeligere og vanskeligere å skrive sannheten. Alt skulle vinkles og spisses. Jeg mener dagens journalister er utrolig låste. Sannheten fant jeg først i fiksjonen, sier hun.

Mediekritiker
Og media gjennomgår også sin del i «Penetrering».

- Kvinner i dag er veldig låste i sine roller. Det er som om man har gått tilbake til 1950-tallet. Jenter vil lage mat, innrede og holde store, pompøse bryllup. Samtidig er markedet og media så kommersialisert. Alt er underholdning og kvinnekroppen er underholdning. Sex selger, så da begynte man å selge det. Vi skal være sexy, attraktive – og tilgjengelige, sier Drougge.

Kvinner skaper objekter
I «Penetrering» snakker Drougge om hvordan kvinner gjør seg selv til objekter, men også hvordan menn gjør det.

- Jeg er lei av å si at «alle menn er ikke sånn». Sannheten er at menn har mye lettere for å godta at en i kameratflokken utøver press og vold mot en kvinne enn at de har at han gjør seg skyldig i økonomiske lovbrudd som rammer dem eller for eksempel er nazist. Jeg skulle gjerne truffet den mannen som aktivt ville ta avstand fra slike menn, sier hun.

Selv mener den frittalende og frittskrivende forfatteren at det er nok sex nå.

- Vi skal bli lettere å penetrere, ikke bare i sexlivet, men vi skal være åpne for alt. Jeg er faen meg så lei av at jeg ikke kan gå utenfor døren uten å få Big Brother-Lindas pupper stukket opp i ansiktet, sier forfatteren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag