*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke gå i diettfellen

Foto: (Melk.no)

- Det er faktisk sunt å følge myndighetenes kostråd, sier klinisk ernæringsfysiolog.

(SIDE2:) Forsker er bekymret over nye spisetrender.

Når sunt blir usunt
Spis deg sunn, sterk, slank, skjønn, smart, sexy – finnes det en diett for alt? Dette er tittelen på rapporten til Annechen Bahr Bugge, forsker hos SIFO, som kom i høst. Her har Bugge kartlagt vaner koblet opp til mat. Med denne kartleggingen ønsker forskeren å forbedre kunnskapen om folks spisevaner og hva som gjør at alle nye trender selger så godt.

- Det er positivt at folk har blitt mer opptatt av kosthold og helse, men når det tipper over kan det bli bekymringsfullt. Før var det negativt å være kresen, mens i dag er mat i større grad knyttet opp til noe negativt, i form av at det er mye man ikke skal spise, forteller Bugge i en pressemelding fra melk.no

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roald, Berit

Hun mener at for noen kan kostholdsfokuset bli en besettelse.

Unødvendig diett

- Å være sunn er i dag nesten det samme som å gå på diett. Et litt oppsiktsvekkende funn er at vi finner mange dietter som står i direkte motsetningsforhold til de nasjonale kostrådene, og at det faktisk er disse diettene som får mest oppmerksomhet, fortsetter forskeren.

Klinisk ernæringsfysiolog i Melk.no, Kaja Helland-Kigen, er enig i at denne utviklingen er uheldig.

- I den jungelen som er av kostholdsinformasjon er det viktig å holde hodet kaldt og være klar over at det faktisk er sunt å følge myndighetenes kostråd. Det er viktig å være klar over at man ikke bør gå på en diett dersom det ikke er medisinske årsaker til det, sier Helland-Kigen i samme pressemelding.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stockbyte

- Ikke gå i diettfellen
Videre mener Bugge at streben etter sunnhet og fitness har blitt et kjennetegn på folks spisevaner og at forbrukere stadig blir utsatt for motstridende informasjon fra flere som ikke nødvendigvis har faglig kunnskap, men som likevel kaller seg «ernæringseksperter».

- Man må være forsiktig med å tro på alle helsegevinster de ulike diettene lover. Det er ingen grenser for hvilke helseplager de ulike diettene lover å hjelpe mot, påpeker Bugge.

Hun sier man ikke må gå i diettfellen, men råder heller folk til å fokusere mer på hva du skal spise fremfor hva du ikke skal spise.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.