- Ikke gi penger til noen tiggere

Stian Berger Røsland.

Stian Berger Røsland. Foto: (Montasje: Nettavisen/Scanpix)

- Vi hjelper ikke tiggere ved å gi småpenger i en kopp, sier byrådslederen.

21.05.10 07:39

Tiggerne kommer med sommeren og gir lagdommer Hanne Sophie Greves utspill i Bergens Tidende før jul om å forby utenlandske tiggere i Norge, ny aktualitet.

- Det er ingenting i veien for å skille mellom folk som kommer til landet for å tigge, og de som bor her og ber om en håndsrekning, ifølge Greve.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Forby utenlandske tiggere

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), tror ikke det er så lett å skille, og han vil ha bukt med all tigging:

- Ikke gi til noen
- Det er vanskelig for giverne til tiggerne å skille mellom tilreisende og innfødte, og den beste løsningen er at folk slutter å gi, sier Røsland til Nettavisen.

- Da vil heller ikke Oslo være et attraktivt reisemål for organiserte tiggerebander, legger han til.

Greve begrunner sitt ønske om forbud med at noen blir grovt utnyttet:

«Jeg mener vi må forby at folk kommer til Norge for å tigge. Vi er nødt til å se på hva vi tillater, når vi velger å ikke gjøre noe med dette. Vi skal ikke lage dumsnille ordninger», sa Greve - som vil den organiserte kriminaliteten til livs.

- Opp til Stortinget
- Hva synes du om den argumentasjonen, Røsland?

- Det må bli opp til Stortinget om de ønsker strengere kontroll av hvem som får turistvisum til Norge, men at norske myndigheter må jobbe hardt for å avdekke menneskehandel – det er det ingen tvil om, sier han.

- Vi må hjelpe!
- Hvor alvorlig opplever du at tiggerproblemet er i Oslo?

- Det er alvorlig om Greve har rett i at enkelte av Oslos tiggere er utsatt for menneskehandel, men det er også alvorlig at noen ikke fanges opp av samfunnets sikkerhetsnett. Vi må hjelpe de som trenger hjelp, sier han.

- Men vi hjelper dem ikke ved å gi småpenger i en kopp, avslutter Røsland.

Nettavisen tok kontakt med Justisdepartementet ved 08-tiden torsdag og avventer en tilbakemelding justisminister Knut Storberget.

Lae:- Jeg ble ikke hørt
Påtroppende fylkesmann i Vestfold, Erling Lae, jobbet mye med tiggerproblematikken da han var byrådsleder i Oslo, men følte at ingen brydde seg.

- Jeg ble ikke hørt i det hele tatt, sa Lae til Nettavisen i forrige uke.

Les også: - Det var få som hørte etter

Han var ikke helt uenig i Stortingets beslutning om å oppheve tiggerforbudet i 2006, men mener avgjørelsen resulterte i en utydelig hjemmel for politiet.

- Jeg ville ha klarere retningslinjer for politiet. At de skulle ha mulighet til å vise bort en gjeng med tiggere fra eksempelvis Karl Johan. Men jeg ble ikke hørt i det hele tatt.

Tiggerkrig i Trondheim

Også i Trondheim sliter man med tiggeproblematikken.

Tidligere denne uken ble det kjent at tiggerne i Trondheim slåss hardt for de riktige gatehjørnene. Både balltre og kniv blir brukt i rivaliseringen.

En kvinne fortalte Adresseavisen at hun i forrige uke skal ha opplevd å bli angrepet av en annen gruppe tiggere mens hun satt utenfor Trondheim torg.

- Det kom fire menn og en dame med paraply bort til meg. De ville ha plassen for seg selv, og da jeg ikke ville flytte meg, slo kvinnen meg med paraplyen, sier 29-åringen.

Adressa.no skriver på torsdag at de rumenske tiggerne som er i politiets søkelys, ha Vikhammer Camping som tilholdssted. Avisen skriver at noen bor i campinghytter, mens andre sover i bilene sine.

- Unge jenter presset
Tiggerne har kommet i politiets søkelys fordi det er mistanke om at tiggingen er organisert, og at det hele styres av bakmenn.

- Disse utnytter de som er enda fattigere enn seg selv i hjemlandet og får dem til å tigge for seg i Norge. Det virker som de henter tiggere fra sine egne distrikt i Romania og kjører dem hit, sier innsatsleder Svein Tanemsmo ved Sentrum politistasjon til avisen.

Han sier at politiet har mistanke om at rumenere utnytter landsmenn til tigging, og at de også har fått indikasjoner på at unge jenter i følget er presset til å prostituere seg.

- Når de drar herfra, får de en pengesum, men den er mye mindre enn det de har fått inn gjennom tiggingen. Her i landet er de helt prisgitt de som har lurt dem hit – personer som har litt ressurser, snakker engelsk og kjenner landet. De gjør det de får beskjed om, samtidig som de er utelukket fra å kunne kontakte familien sin, sier innsatslederen til adressa.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag