RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke gærnt! Kick-ass returns

Johan Henrik Andresen
Johan Henrik Andresen Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Johan Andresen casher inn over milliarden når svensker kjøper halvparten av Aibel.

En av Norges rikeste menn, Johan H. Andresen jr., får nok å rutte med til jul.

Oppkjøpsfondet Herkules, som tidligere bar Andresen-selskapet Ferds navn, selger sin 50 prosents andel i oljeserviceselskapet Aibel til de svenske fondene Ratos og Sjätte AP-fonden.

Andresen er største eier i Herkules og casher dermed inn over milliarden på salget.

Andresens selskap Ferd fortsetter som 50 prosent partner.

Og tobakksjunioren legger ikke skjul på at han er glad for salget.

- Ikke gærnt! Kick-ass returns og meget renommert ny partner for Ferd når vi reinvesterer i stjernen Aibel, skriver Andresen på Twitter rett etter at salget er offentliggjort.

Industri- og finanskonsernet Ferd og private equity fondet Herkules har inngått en avtale med det svenske private equity-konglomeratet Ratos om salg av 50 prosent av aksjene i Aibel, som er et ledende, norsk serviceselskap innen olje, gass og fornybar energi.

«Herkules, som i dag kontrollerer ca. 50 prosent av Aibel gjennom sitt Fond II og en Special purpose vehicle, selger seg som følge av avtalen helt ut av selskapet. Ferd inngår samtidig et partnerskap med Ratos som innebærer at de to selskapene vil eie 50 prosent hver i Aibel. Ferd eier i dag ca. 50 prosent av Aibel direkte i tillegg til at selskapet eier ca. 60 prosent av kapitalen i Herkules Fond II», heter det i en melding.

Ratos vil eie ruundt 32 prosent, mens det svenske Sjätte AP-fonden vil eie rundt 18 prosent.

«Ratos ivaretar imidlertid Sjätte AP-fondens eierinteresser slik at selskapet dermed vil representere 50 prosent av de totale eierinteressene i Aibel. Kjøpesummen for 100 prosent av aksjene i Aibel er satt til en egenkapitalverdi på NOK 5,4 milliarder.», heter det videre i meldingen.

Aibel har rundt 8.000 medarbeidere i Norge og i Asia, hvorav rundt 2.400 er innleide, og selskapet vil i 2012 få en omsetning på over 10 milliarder norske kroner og ca. 9 prosents EBITDA-margin.

Selskapets hovedvirksomhet er innen løpende vedlikehold, ombygging og nybygging av olje- og gassplattformer og -anlegg offshore, og kundene er i hovedsak de store oljeselskapene på norsk kontinentalsokkel. Aibel har i dag en ordrereserve på ca. 23 milliarder kroner, pluss opsjoner på ytterligere ca. 20 milliarder.

- Ratos er en meget god partner for Ferd for å kunne utvikle Aibel videre. Ferd og Ratos har kompetanse og finansielle ressurser som vil gjøre Aibel enda bedre i stand til å realisere den strategien som selskapet har fulgt i de senere årene, samt til å utvikle nye forretningsmuligheter. Strategisk samarbeid med sterke partnere er en viktig del av Ferds forretningsmodell, og det er vårt ønske at vi nå legger grunnlaget for også å kunne finne andre muligheter for samarbeid med Ratos, sier konsernsjef John Giverholt i Ferd i meldingen.

- Gjennom oppkjøpet av Aibel i 2007, bidro vi til å sikre at selskapet kom tilbake igjen på norske hender. Vår investering i Aibel har vært god, og vi er stolte av selskapets utvikling siden den svært vellykkede snuoperasjonen i 2008/2009. Vi er godt fornøyd med Aibels nye eierstruktur og ønsker selskapet lykke til videre i sin fortsatt spennende utvikling, sier managing partner Gert W. Munthe i Herkules, som også er styreleder i Aibel.

Munthe fortsetter som styreleder til eierendringen i Aibel er gjennomført.

- Aibel driver i et marked i sterk vekst og har langvarige kunderelasjoner, en unik forretningsmodell, solid ordrebok og svært kompetente ansatte. Til sammen gjør dette Aibel til en svært interessant investering for Ratos. Vi har fulgt bransjen og Aibel i flere år og er derfor svært fornøyd med at vi nå får være med å videreutvikle selskapet sammen med Ferd. Vi ser eierskapet sammen med Ferd som en klar styrke i denne avtalen, og vi håper at vi kan samarbeide enda mer i fortsettelsen, sier adm. direktør Susanna Campbell i Ratos.

Høsten 2008 fikk Aibel behov for tilførsel av betydelig egenkapital. Midt i finanskrisen var det vanskelig å hente kapital eksternt og Herkules hadde ikke tilstrekkelig kapasitet alene. Ferd bidro utover sin andel og sammen med Herkules ble det tilført selskapet 600 millioner kroner i ny egenkapital og en garanti fra Ferd på 200 millioner. Videre drift av selskapet ble gjennom dette sikret.

Etter en betydelig restrukturering, ble Aibel allerede i 2009 igjen lønnsomt.

Ratos er et svensk aksjeselskap med industrielt fokus som investerer fortrinnsvis i middelstore til store nordiske, unoterte selskaper. Ratos har aner tilbake til 1866 da Söderberg & Haak ble grunnlagt. Familien Söderberg er fortsatt største eier i Ratos. I dag eier Ratos 17 selskaper, hvorav tre i Norge: Arcus-Gruppen, Jøtul och SB Seating (Håg). Ratos er notert på Nasdaq OMX Stockholm, og selskapets børsverdi er på ca. SEK 22 milliarder.

Eierendringen i Aibel er avhengig av involverte myndigheters godkjennelse. Forutsatt de nødvendige myndighetsgodkjennelser, forventes den å være sluttført i løpet av første kvartal 2013.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere