RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Nicholas Kamm

- Ikke ha barnet som Facebook-venn

Kan oppfattes som overvåking, mener prosjektleder i dubestemmer.no.

Det sosiale mediet Facebook har hatt eksplosiv økning i brukere de siste årene, og per i dag er over to millioner nordmenn medlemmer av nettsamfunnet.

I en undersøkelse utført av Norstat for prosjektet dubestemmer.no i regi av blant annet Datatilsynet, kommer det frem at tre av fire foreldre i Norge har Facebook-profil. Det melder Digi.no.

Så mye som åtte av ti foreldre som er medlem av nettsamfunnet, har lagt til sine barn som venner, og halvparten av disse oppgir at de ønsker å følge med på hva barna driver med som grunn.

Prosjektets leder Kari Laumann stiller seg tvilende til hvor gunstig dette er:

– Det er barnet som må bestemme om de vil være venn med foreldrene sine, og ikke omvendt. Vennskap på nett skal være frivillig. Generelt mener jeg at hvis du er sjef, overordnet eller forelder, skal du trå litt varsomt. Det kan være vanskelig å si nei dersom man blir spurt om å være venn, og vennskapet vil i så fall kunne oppfattes som overvåking.

Hun mener at foreldre fint kan følge med på hva barna deres gjør ved å få dem til å vise hva de har gjort på nettet i det siste, samt å vise frem sin Facebook-profil.

Facebook har per i dag 13-års aldersgrense på å opprette profil, men de rundt 5000 foreldrene som har deltatt i undersøkelsen, har forskjellig syn på hvorvidt dette den rette grensen. Så lite som tre prosent mener at barn bør være 15 år eller eldre for å opprette egen profil. Knappe to av ti mener det er greit at barn under tolv år har egen profil, mens hver fjerde forelder svarte «vet ikke».

Laumann oppfordrer foreldre til å utøve skjønn på dette feltet, og vurdere om barnet er klart og skjønner konsekvensene medlemskapet av et slikt nettsamfunn kan medføre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere