RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke i nærheten av Tsjernobyl

Mange japanere har måtte ta inn ved krisesentre.
Mange japanere har måtte ta inn ved krisesentre. Foto: KAZUHIRO NOGI (Afp)
Sist oppdatert:
Ifølge FN kommer ikke de radioaktive utslippene til å få store helsemessige konsekvenser.

FNs komité for effektene av radioaktiv stråling opplyser ifølge BBC at det radioaktive utslippet som man til nå har sett i Japan ikke vil føre til store helsemessige problemer i befolkningen.

- Det vil ikke være i nærheten av skadene man så etter Tsjernobyl-ulykken, sier Malcom Crick i komiteen.

- Barn har lavere toleranse
I den første fasen av en radioaktiv ulykke er det radioaktivt jod som er problemet. Dette stoffet tas veldig lett opp i skjoldbuskkjertelen og kan føre til kreft. Her er barn spesielt utsatt.

- Barn utvikler kreft letter enn voksne og de har en lavere toleranse for radioaktivt jod enn det eldre personer har. Barn og voksne får de samme skadene, men barn tar altså dette stoffet lettere opp i kroppen, opplyser daglig leder ved miljøstiftelsen Bellona Nils Bøhmer til Nettavisen.

Japanske NHK opplyser søndag kveld at det offisielle dødstallet er nå på 1.596 personer. Antall mennesker som ikke er gjort rede for er godt over 10.000.

Les også: Savnede nordmenn i god behold.

- Vil være på den sikre siden
Radioaktivt jod i lufta brytes ned etter 70 til 80 dager. Dette vil dermed ikke få langvarige konsekvenser for det japanske folk. Problemet er heller et større utslipp av stoffet Cesium. Ved store utslipp kan dette stoffet bruke 30 år på å bli brutt ned.

- Man har allerede sett utslipp av dette stoffet i Japan, men for at områder skal bli ubeboelige må det et større utslipp til enn det vi har sett til nå. Japanske myndigheter har opprettet store evakueringssoner rundt atomkraftverkene. Hvor lenge disse sonene opprettholdes er det for tidlig å si. Det betyr heller ikke at det er nedfall i disse områdene, men japanerne vil vel være på den sikre side, sier Bøhmer.

Les også: - Radioaktive verdier stammer fra Fukushima.

Kritisk
En tidligere designer av atomkraftverk i Japan beskylder myndighetene for å ha holdt viktig informasjon om atomkraftverkene tilbake, slik at utenlandske eksperter ikke har mulighet til å få et fullstendig bilde av situasjonen.

- Det har for eksempel ikke vært nok informasjon om hvor mye hydrogen som ble sluppet ut og hvor mye radioaktivitet som var i denne. Det er mange reaktorer i området og dermed kan det bli mange ganger det vi så i Tsjernobyl, sa Masashi Goto ifølge BBC på en pressekonferanse.

Kriseberedskap
Det ble søndag slått kriseberedskap ved nok et atomkraftverk i Japan. Denne gangen var det anlegget i Onagawa som sto for tur.

Det radioaktive nivået i lufta skal være 700 ganger høyere enn Tsjernobyl, men fremdeles lavt ifølge Tohoku Electric Power Company. Japans atomenergibyrå sier at de høye verdiene målt ved Onagawa mest sannsynlig stammer fra en hydrogeneksplosjon ved atomkraftverket ved Fukushima lørdag.

- Vi stanset et av kjølesystemene manuelt, men de andre kjølesystemene fungerer og temperaturen i reaktoren har fortsatt å falle, sier en talsmann fra Japans atomenergibyrå, ifølge BBC.

Megajordskjelvet som rammet utenfor Honshu på østkysten av Japan like før klokka 07 norsk tid fredag førte til store ødeleggelser og utløste en tsunami som skylte inn over store deler av østkysten.

De største problemene er knyttet til atomkraftverket i Fukushima. Her sliter myndighetene med å kjøle ned flere reaktorer og hvis de ikke lykkes i dette kan det i verste fall føre til en nedsmelting.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere