RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke i tvil om at brannen var påsatt

LEIF A. LIER: Leif A. Lier var etterforskningsleder i Oslo politidistrikt og hadde ansvaret for blant annet etterforskningen av Skrik-tyveriet og attentatet mot forlagsjef William Nygaard. Han var også involvert i arbeidet etter brannen om bord i Skandinavian Star. Etter politi-karrieren ble han privatetterforsker.
LEIF A. LIER: Leif A. Lier var etterforskningsleder i Oslo politidistrikt og hadde ansvaret for blant annet etterforskningen av Skrik-tyveriet og attentatet mot forlagsjef William Nygaard. Han var også involvert i arbeidet etter brannen om bord i Skandinavian Star. Etter politi-karrieren ble han privatetterforsker. Foto: Per Løchen/Morten Holm (Scanpix)
- Scandinavian Star er det verste jeg har opplevd, og den eneste saken som har gått inn på meg, sier tidligere polititopp Leif A. Lier.

Tirsdag kveld er det markering i Oslo for at det er 25 år siden brannen på Scandinavian Star. En katastrofe som krevde 159 liv, og som har blitt et nasjonalt traume.

Les: La ned blomster ved Scandinavian Star-minnesmerke

- Jeg har levd et liv med drap, blod og elendighet uten at det har påvirket så mye. Med et unntak. Scandinavian Star er det verste jeg har opplevd, og den eneste saken som har gått inn på meg, sier Leif A. Lier til Nettavisen.

- Så mye lidelse
- Det var så mye lidelse involvert og i to måneder var jeg så fokusert at jeg til og med meldte meg ut av familien. Det var en enorm psykisk påkjenning, sier Lier.

Den høyt profilerte tidligere sjefen i Oslo-politiet etterforsket ikke selv saken.

- Selve etterforskningen var det Branngruppen, som riktignok lå under min myndighet, som tok seg av.

Selv ledet han den såkalte Pårørendegruppen, som skulle ta seg av alle ofrene og pårørende. Lier husker det som at det var i går.

- Etter anmodning fra rederiet ble de samlet på Royal Christiania. Jeg fikk store ressurser til rådighet, og det var tusen oppgaver som måtte gjøres. Det var påske og det måtte kalles inn folk fra alle mulige avdelinger, minnes han.

- Ble satt på
Lier og hans lag gjorde alt, fra å levere dødsmeldinger hjemme hos pårørende, til å samle inn eiendeler på skipet og utlevere det til de nærmeste pårørende, etter at de var blitt identifisert.

- Kripos fikk identifisert alle de 158 omkomne om bord. Den 159 døde senere, sier Lier.

Jeg vil langtfra si at brannen ble satt på for å drepe. Men at det ble satt på for å oppnå noe, er jeg ikke i tvil om

Selv er han ikke til stede under markeringen, grunnet et dårlig bein, men han ser lyst på fremtiden.

- Man har aldri funnet ut hvem det er som satte ut brannen. Men jeg er veldig glad for at Stortinget har opphevet paragraf 148 i straffeloven, og dermed opphever 25 års foreldelse på mordbrann, sier Lier.

- Så det var mordbrann?

- Jeg vil langtfra si at brannen ble satt på for å drepe. Men at det ble satt på for å oppnå noe, er jeg ikke i tvil om.

KATTEGAT: Brann om bord i passasjerfergen "Scandinavian Star" i Skagerak mellom Oslo og Fredrikshavn. 159 mennesker omkom i brannen. Flyfoto av skipet i brann.

I tillegg til opplevelsen er det også opprettet en kommisjon.

- At det er nedsatt en undersøkelseskommisjon gjør at etterforskningen vil bli mye bredere. Dette er for komplisert og stort til at det bare er politiet som skal etterforske. Det blir spennende å se hvem som blir medlemmer. I denne saken fortjener Jan Bøhler honnør for å ha oppnådd noe, sier Lier.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere