RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke kast melketennene

Sist oppdatert:
Har du barn som legger melketennene i et vannglass når de faller ut. Nå har tannfeen fått konkurranse.

Hvis du har kastet barnas melketenner har du gjort noe dumt ifølge et amerikansk firma som nå oppfordrer deg til å oppbevare dem hos dem.

For en ikke ubetydelig sum kan du sette tennene i tannbanken. Grunnen til at dette er aktuelt er at melketennene visstnok skal være en utmerket kilde for stamceller.

Masterceller

Stamcellene er mastercellene som alle andre celler er kommet fra og melketenner er langt mindre kontroversielle å høste disse fra enn for eksempel befruktede egg.

Stamceller er kanskje det mest lovende en har innen legevitenskapen med tanke på å kunne kurere sykdommer i fremtiden som i dag er sett på som ukurerbare. Det gjelder sykdommer som Alzheimers, Parkinson, ALS diabetes og kreft.

Det amerikanske selskapet, BioEden, sender en boks til å pakke tennene i, når de faller ut. De vil så dyrke fram et tilstrekkelig antall celler som deretter blir fryst ned mot det absolutte nullpunkt i nitrogen. Her blir de liggende som en slags fremtidig forsikring mot alvorlige sykdommer. Det foregår eksperimentell behandling med stamceller i dag, men det er ventet at denne forskningen først blir anvendt om 5-10 år i beste fall.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere