RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke kutt ut matvarer

(Foto: Shutterstock)
Sist oppdatert:
Spesielt ikke om du tilhører denne gruppen.

(SIDE2): Å velge bort matvarer kan være uheldig dersom man ikke lider av intoleranse eller allergier.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Ifølge Helsedirektoratet gjelder dette spesielt for barn og ungdom, hvor konsekvensene kan bli alvorlige. Direktoratet skriver imidlertid at voksne gjerne kan eksperimentere med kostholdsomlegginger i perioder uten større risiko.

- Direkte skadelig
Slankeråd og kostholdstips florerer i magasiner, presse og på nettet, men direktoratet utdyper at noen kurer er helt klart uten virkning, ufornuftige eller direkte skadelige om de følges over tid.

– Det eksisterer en flom av informasjon om sykdommer, sunnhet og livsstil, og enkelte foreldre tror feilaktig at barna deres lider av matoverfølsomhet. I beste mening forsøker de å behandle dette selv og setter barna feilaktig på en melke-, egg eller glutenfri diett, sier klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas ved Voksentoppen senter for astma og allergi ved Rikshospitalet til Helsedirektoratet.

Landaas understreker viktigheten av å få en skikkelig utredning hos kvalifisert helsepersonell ved mistanke om allergier og matoverfølsomhet.

Advarer mot å utelukke melk
Norske helsemyndigheter advarer spesielt mot å fjerne melk og melkeholdige produkter fra barns kosthold. Påvist melkeallergi eller laktoseintoleranse må i tilfellet være påvist hos lege om foreldrene skal fjerne melk fra barnas kosthold.

– Det er svært viktig at barn får alle de næringsstoffene de trenger. Melk og ost er de viktigste kildene til kalsium og vitamin B2 (riboflavin) i kosten vår, og de er også viktige proteinkilder, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet.

Matvareallergi testes både ved hjelp av sykdomshistorie, prikk- og provokasjonstest og blodprøver hos spesialist.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere