*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke lemp snøen over til naboen

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Det er kanskje fristende, men du kan ikke måke snøen over på naboens tomt.

Sliter du med å bli kvitt all snøen i oppkjørselen og på tunet?

Snømåking er slitsomt, men du må passe på så du ikke skyver problemet over til naboen.

Ulovlig
- Man kan ikke uten videre skyve snø eller andre problemer over til naboen, med mindre naboen klart har gitt uttrykk for at det er greit. På samme måte som man ikke kan kvitte seg med hageavfallet sitt hos naboen om sommeren, kan man heller ikke dumpe snø der om vinteren, sier advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund.

- Du bør altså først ha inngått en avtale med den eller de som eier eiendommen ved siden av, understreker hun.

Tett i tett
Mange steder ligger husene tett i tett med små hager mellom seg, og det kan da være vanskelig å bli kvitt snøen når det laver ned. Men man kan altså ikke uten videre legge snøen på naboens eiendom.

Av nabolovens paragraf to fremgår det at «ingen må ha, gjøre eller sette i verk tiltak på sin egen eiendom som kan være til urimelig eller unødvendig skade eller ulempe for naboen».

Snø som lempes over gjerdet kan inneholde stein og grus, veisalt eller annen forurensing naboen ikke vil like å få mer enn nødvendig av inn på sin hageflekk.

Tungt for gjerdet
Store snøansamlinger gjør også at våren kommer sent. Mye snø er selvfølgelig også en belastning for hagegjerder, hekker, busker og trær.

Er belastningen av snøen som naboen legger igjen liten, kan det tenkes at nabolovens regler ikke vil komme til anvendelse, men uansett bør man følge god naboskikk og be om tillatelse.

Men hva hvis du ikke har plass til all snøen på egen eiendom?

- Må kjøre bort
- Hvis det faller så mye nedbør at man ikke får plass på egen eiendom, kan man i verste fall bli nødt til å kjøre bort snøen, eventuelt få hjelp til å gjøre det, påpeker Magnussen.

- Når det gjelder måking av snø fra offentlig vei og over på eiendommer langs veien, vil det stille seg annerledes. Her antar man at viktigheten av at offentlige veier holdes kjørbare om vinteren er så stor at de ulempene naboene til veien påføres må anses som påregnelige, og derfor ikke i strid med naboloven, sier advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.