*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke lenger partyprinsesse

BURSDAGSBARN: Den svenske prinsessen fyller 26 år i dag 10.juni. Foto: (Getty Images)

Hele Sveriges Madeleine fyller 26 år i dag. Kongeekspert mener hennes partyperiode er over.

11.06.08 08:44

(SIDE2): Med klengenavn som «partyprinsessen», «bikiniprinsessen» og med sine store blå øyne og vakre honningblonde hår har prinsesse Madeleine fått en stor plass i medias søkelys etter at hun ble myndig.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Fest, moro og utallige bikinibilder har fått plass på førstesider i nordisk presse.

Les også: De supersexy kongelige
Les mer her: Madde vakrere enn Mette-Marit

Se bilder av Madde nede i artikkelen!

Ikke lett
Det er i dag 10. juni 26 år siden den svenske prinsessen kom til verden. Men det har ikke alltid vært like lett å være prinsesse og den yngste i kongefamilien, og hun har måttet tåle langt mer kritikk enn sine eldre søsken.

- Som yngstemann i ungeflokken var Madeleine hele familiens gullunge da hun var liten. Og hun er fortsatt søsknenes «lille yndling». Madde var ikke så glad for å være offentlighetens lys som barn - og jeg tror faktisk hun fortsatt er ganske ambivalent til dette. Jeg var selv til stede i hennes konfirmasjon i Vadstena i sin tid - og da husker jeg at hun og en venninne gjemte seg bak en parkert bil for ikke å bli fotografert, forteller hoffreporter i Se og Hør, Kjell Arne Totland, til Side2.

Skader kongehuset
Seneste i forrige måned uttalte prinsessens yndlingsforfatter, Jan Guillou, at hun skader kongehuset med sin omgangskrets og turer til Stockholms festeplass nummer én - Stureplan.

Les mer her: - Madde skader kongehuset

Men det er ikke lenger festing og fart som gjelder for 26-åringen, vervet hos Unicef tar opp mer av hennes tid, samtidig som hun og kjæresten Jonas Bergström (29) holder en lavere profil nå enn tidligere. Hoffreporter i Se og Hør, Kjell Arne Totland, mener hennes dager som partyprinsesse er over.

- Madeleines partyperiode på Stureplan, som Jan Guillou har hengt seg opp i, er definitivt for lengst et tilbakelagt stadium. Ikke minst fordi Madeleines kjæreste Jonas Bergström, som i dag er ferdig advokat, aldri har vært noen stor fan av det hektiske utelivet i Stockholm, sier Totland.

Vanlig jente
Stempelet som partyprinsessen har hun fått fordi hun ikke har vært særlig annerledes i oppførsel enn ungjenter flest, mener Totland.

- Madeleine er en av Europas flotteste prinsesser - og usedvanlig blond og fager. Og hun har som ungjenter flest vært glad i å shoppe - og å feste - og fått mange negative presseoppslag på grunn av det.

- Men Madeleine er slett ingen bortskjemt bimbo, slik enkelte prøver å fremstille henne. Prinsessen er ifølge folk som kjenner henne både skarp og vitebegjærlig - og langt mer seriøs enn mange medier liker å fremstille henne. Ja - Madde er faktisk den av de tre svenske kongebarna med best artium.

Student
Madde ble student ved universitetet i Stockholm i 2003 der blant annet kunsthistorie, språk og jus har stått på timeplanen.

Tre år senere avla hun eksamen og fortsatte sine studier som praktikant ved Unicefs kontor i New York, der humanitært arbeid har vært hovedoppgaven. Samtidig med arbeidet for Unicef og organisasjonen Childhood, en organisasjon som for øvrig er mamma Silvias hjertebarn, tok Madde leder- og organisasjonsstudier ved universitet i Stockholm, samt et studie i barnepsykologi.

De siste to årene er det altså humanitært arbeid spesielt rettet mot barn som har vært hovedarbeidet til den svenske prinsessen.

Samboer
Madeleine har bodd sammen med kjæresten en stund, men de to er ikke samboere ifølge det svenske kongehuset. Hvorfor ikke? De bor bare på samme adresse og ikke i samme leilighet, så per definisjon er de bare naboer.

Les mer her: Sjekk prinsessens samboertriks

- Det svenske kongeparet skal være svært begeistret for Madeleines kjæreste, og Kungen tildelte ham nylig en egen leilighet i Slottets store leilighetskompleks Hovstallet i Stockholm, der Madeleine har hatt sin leilighet i et par år. Slik kan de to unge omgås og ha et privatliv uten å bli fotfulgt av pågående svensk presse, sier Totland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gifter seg?
Det har ryktes at prinsessen ikke får gifte seg før sin storesøster Victoria (30) har gått ned kirkegulvet med sin utkårede. Men det stemmer ikke. Madde og Jonas har vært kjærester i nesten fem år og nå som de to bor sammen fyres bryllupsryktene opp ytterligere - også fordi de ikke trenger å vente på kronprinsessens giftermål.

Svenske medier har lenge spekulert i om Victoria og hennes Daniel Westling (34) snart skal smis i Hymens lenker - de to har vært kjærester i seks år. Men et bryllup lar vente på seg i Sverige, og tidligere i år avkreftet det svenske kongehusets pressekontakt at det blir bryllup i år.

Les mer her: Neste bryllup ut?

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

112

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.