- Ikke lurt å utgi seg for å være IS

Flere av gislene ble tvunget til å holde opp mot vinduet. Flagget har den muslimske trosbekjennelsen i arabisk skrift, men er ikke det såkalt offisielle flagget til Den islamske staten (IS).

Flere av gislene ble tvunget til å holde opp mot vinduet. Flagget har den muslimske trosbekjennelsen i arabisk skrift, men er ikke det såkalt offisielle flagget til Den islamske staten (IS). Foto: Reuters Tv (Reuters)

Uklart om gisseltakeren er fra Den islamske stat.

15.12.14 10:08

En mann har siden tidlig mandag lokal tid holdt et titall mennesker som gisler på en kafe i Sydney, Australia. Fem gisler har sluppet fri. Gisseldramaet har pågått i ti timer.

Gissetakeren skal ifølge australske medier ha fremmet krav om å få et svart IS-flagg (Den islamske stat), samt snakke med landets statsminister Tony Abott.

Da han tok seg inn i kafeen hadde mannen med seg et flagg som lignet flagget til IS, som flere av gislene ble tvunget til å holde opp mot vinduet. Flagget har den muslimske trosbekjennelsen i arabisk skrift, men er ikke det såkalt offisielle flagget til Den islamske staten.

- Om dette er et psykiatrisk tilfelle, en reell IS-aksjon eller noe midt i mellom, er for tidlig å spekulere på, sier terrorekspert og forfatter Kjetil Stormark til Nettavisen.

- Det er ingen god overlevelsesstrategi å utgi seg for å være en islamistisk terrorist og gjennomføre en gisselsituasjon i Sydney. Australia har vært ganske harde i håndteringen av slike trusler, sier han.

Halshogge folk
Stormark henviser til en omfattende politiaksjon tidligere i høst som avverget flere terroraksjoner i Australia, hvor målet blant annet var å halshogge folk på åpen gate.

- Australia har avverget flere terroraksjoner tidligere, og vært i sentrum når det gjelder terrortrusler fra Den islamske stat. Om gisselsituasjonen kan kobles direkte til IS, er det for tidlig å si noe sikkert om. Men foreløpig får jeg et inntrykk av at dette utspiller seg i litt annerledes modus enn de senere terroraksjonene IS har gjennomført. Men samtidig kan man ikke utelukke noen ting, sier Stormark.

Han utelukker ikke at gisselsituasjonen kan være en fornyet strategi fra IS, som skaper medieoppmerksomhet over lenger tid.

- Da vil man ikke gjennomføre noe som er raskt over, men sørge for at det er en oppbyggingsfase hvor mange land kan følge med direkte, sier han.

Avsperret
Tungt væpnet politi har sperret av det ellers så travle sentrale forretningsstrøket rundt Martin Place der sentralbanken og flere andre banker har sine hovedkontorer, ikke langt fra operahuset og delstatsforsamlingen i New South Wales.

Langt ut på ettermiddagen etter at gisselsituasjonen oppsto, var det flere hundre tungt væpnede politifolk utplassert rundt i området, der gatene bak sperringene var fullstendig øde og forlatt.

Lindt-direktør Steve Loane sa at ti ansatte og rundt 30 kunder kunne befinne seg i kafeen, men Burn sa senere at tallet ikke er så høyt som 30. Politiet opplyste tidlig at det dreide seg om én gisseltaker.

Fryktet terror
Australia har fryktet en terroraksjon av dette slaget. Minst 60 australske statsborgere har reist til Midtøsten for å kjempe med IS, og Australia har sluttet seg til den internasjonale USA-ledede koalisjonen mot IS.

Minst 20 av dem som har reist til Syria og Irak, skal ha vendt hjem igjen, og politiet frykter at noen av dem kan være farlige etter å ha fått opplæring i IS og reell kamperfaring.

Tidligere i høst gjennomførte australske sikkerhetsstyrker en større antiterroraksjon som følge av mistanke om at IS-sympatisører hadde planer om å kidnappe tilfeldige australiere og halshogge dem på åpen gate.

Like før mandagens gisselsituasjon ble det meldt at australsk politi hadde arrestert en mann som anklages for å ha bistått IS.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.