RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: DAN BALILTY (AP)

- Ikke mulig å få Vanunu ut

Sist oppdatert:
SV-leder Kristin Halvorsen mener et norsk nødpass ikke vil hjelpe Mordechai Vanunu.

- Han kommer ikke ut av Israel med nødpass. Det er ikke mulig for norske myndigheter å få ham ut av Israel, sier SV-leder Kristin Halvorsen til Dagsavisen.

Møtte norsk kjæreste
Tirsdag ble Mordechai Vanunu anholdt og satt i varetekt i Israel for brudd på betingelsene for prøveløslatelse i 2004. Arrestasjonen skjedde etter at Vanunu møtte sin norske kjæreste, Kristin Joachimsen. Ifølge israelske myndigheter har han ikke lov til å møte utlendinger.

Til NRK sier Joachimsen at hun finner det problematisk at utenriksminister Jonas Gahr Støre ikke gjør mer for Vanunu. Hun mener Norge på den måten forsvarer Israels rett til å bryte grunnleggende menneskerettigheter.

Får kritikk fra sine egne
Den norske regjeringen får kritikk fra egne rekker for ikke å hjelpe Vanunu, skriver Dagsavisen. AUF-leder Martin Henriksen sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) bør protestere overfor Israel og at Vanunu bør utstyres med flyktningepass.

Avslørte Israels atomprogram
Mordechai Vanunu var atomtekniker i Israel da han i 1986 varslet omverdenen om landets atomprogram. Han tilbrakte 18 år i fengsel, 11 av dem i isolasjon. På bakgrunn av informasjonen Vanunu lekket slo uavhengige eksperter fast at Israel hadde atomvåpen. Han ble løslatt i 2004 med omfattende begrensninger på hvem han kunne møte og hvor han kunne bevege seg. Siden er han flere ganger arrestert for å ha brutt disse betingelsene. Samtidig ble han ilagt reiseforbud og forbud mot å snakke med utlendinger. I april 2004 søkte han om asyl i Norge på humanitært grunnlag. Han sendte også asylsøknader til andre land. Ingen av dem er innvilget.

Er tilbudt jobb i Tromsø
Universitetet i Tromsø har tilbudt Vanunu et gjesteprofessorat, og ifølge UD vil han få arbeids- og oppholdstillatelse hvis han kommer til Norge. Men Israel slipper ham altså ikke ut av landet.

Statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet sier til Dagsavisen at de har tatt opp Vanunus situasjon med israelske myndigheter og at de vil gjøre det igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere