RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke nødvendig å henge ham igjen

Foto: Iran Human RIghts.
Sist oppdatert:
Irans justisminister sier det ikke er behov for å henge 37-åring som overlevde første henging.

En iransk tobarnsfar (37) ble for to uker siden hengt i et iransk fengsel. Mannen var dømt til døden for besittelse av én kilo narkotika.

37-åringen overlevde imidlertid hengingen, og ble sendt til sykehus for behandling.

Iranske domstoler sa de ville henge mannen igjen straks han «ble frisk nok». Den iranske justisministeren Mostafa Pourmohammadi sier at å henrette mannen, vil få følger for Irans omdømme, melder det iranske nyhetsbyrået ISNA.

- Ikke nødvendig
Pourmohammadi sier det «ikke er nødvendig» å gjenta henrettelsen. Den iranske regjeringen har ikke direkte kontroll eller myndighet over domstolene, som skal ta endelig stilling til om mannen skal henges på nytt.

Mannen, som omtales som Alireza M, hang i galgen i tolv minutter. Bødlene trodde han var død, men dagen etter ble han funnet i live på likhuset.

Tilstanden til mannen er ukjent, men iranske medier har meldt at han ligger i en koma.

Protester
Amnesty og Iran Human Rights har protestert og fordømt planene om å henge mannen en gang til. Den nye politiske ledelsen i Utenriksdepartementet har også omtalt saken.

- Norge har gjentatte ganger protestert mot Irans bruk av dødsstraff. Norges motstand mot dødsstraff er vel kjent for iranske myndigheter. Dødsstraff er tatt opp både direkte med iranske myndigheter og i internasjonale fora. Dette vil den nye regjeringen fortsette å gjøre. Norge har også protestert mot henging som avrettingsmetode i Iran og andre land, sa statssekretær Ingvild Stub i UD i en uttalelse til Nettavisen forrige uke.

- Saken det vises til med en person som nå henges for andre gang, viser nettopp hvor inhuman denne avrettingsmetoden er. Norge vil fortsette å ta opp menneskerettssituasjonen i Iran og bruken av dødsstraff både her i Oslo og i Teheran. Jeg vil oppfordre Iran til å avstå fra alle henrettelser og innføre et moratorium på bruken av dødsstraff, uttalte Stub.

Kilder: BBC, Associated Press

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere