*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke noe luksusliv

Foto: (ARBEIDERPARTIET)

Arbeiderpartiet mener det er vanskelig å kutte kostaden på 136.000 koner per asylsøker i året.

22.02.11 10:58

Lørdag skrev Nettavisen at asylsøkere i fjor kostet Norge 2.989.821.000 kroner.

Det gir en gjennomsnittlig kostnad per asylsøker på 136.000 kroner i året.

Les også: Så mye koster én asylsøker

- Ikke luksuriøst
- Det er et mål å få de samlede kostnadene ned, sier innvandrings- og integreringspolitisk talsperson for Arbeiderpartiets stortingsgruppe, Lise Christoffersen, til Nettavisen.

Hun ser ingen grunn til å tvile på at tallene er korrekte.

- Livet på et asylmottak er ikke luksuriøst, men nøkternt. Jeg tror ikke det er særlig realistisk å spare mye ved å kutte kostnadene per beboer, sier hun.

- Raskere retur
Christoffersen vektlegger Norges internasjonale forpliktelse:

- Å søke asyl er en rettighet etter internasjonale konvensjoner. Det er ikke noe nytt at det koster penger å ha et asylinstitutt. Den beste måten å få samlet beløp ned på, er å fortsette arbeidet med å redusere saksbehandlingstiden for asylsøknader, fortsette arbeidet med raskere retur for dem uten behov for beskyttelse og få til en raskere bosetting og integrering av dem som får søknaden om beskyttelse innvilget.

- Politikken virker
Hun håper også at en tydelig asylpolitikk vil redusere antallet såkalte grunnløse søknader.

- Vi begynner allerede å se resultater av den politikken som føres. Færre kommer. UDI behandler nå flere saker enn det som kommer inn, slik tallene viser, og bygger ned restanser. Køen fra UDI vil i et tidsrom forplante seg videre til UNE som klageinstans. Etter hvert forventer vi også redusert saksbehandlingstid og færre restanser der, sier Christoffersen.

Hun forteller at de jobber med en digitalisering av saksbehandlingen, som er i ferd med å gjennomføres.

- Saksbehandlingen skal etter hvert også desentraliseres. Alle disse tiltakene vil gjøre saksbehandlingen mer effektiv, og dermed også få kostnadene ned. Et forslag til raskere bosetting i kommunene er på høring, sier Christoffersen.

- Norge trenger arbeidskraften
Arbeiderpartiets integreringsutvalg fremmet nylig 99 forslag til en bedre integrering, der hovedvekten ligger på språk, bolig, utdanning og arbeid.

- Jo bedre vi lykkes med integreringen, jo raskere får vi folk over i verdiskapende arbeid. Norge trenger denne arbeidskraften, sier Arbeiderpartiets innvandrings- og integreringspolitisk talsperson.

Saken har skapt et voldsomt engasjement - med reaksjoner fra 530 lesere.

Les også: «Hvor mye koster alle de arbeidsskye, Frp-stemmende trygdesnyltekriminelle?»

- Vi burde kjøpt Island
«Peilert» ytrer seg slik i Nettavisens kommentarfelt:

«Hvor mye koster alle de arbeidsskye, Frp-stemmende trygdesnyltekriminelle mon tro?»

En annen leser, «Thomas», mener vi burde ha kjøpt opp Island:

«Med snart 3000 milliarder sauset bort i aksjer, fond og statsobligasjoner i utlandet, med ca 30-40 milliarder mer enn forventet avkastning på oljefondet i 2010 og det ligger an til 50 milliarder høyere avkastning enn forventet for inneværende år, så har vi likevel en debatt på hvorvidt vi skal bruke 4 milliarder ekstra på å legge sjøkabel???? Er vi blitt komplette idioter i dette landet?? Vi burde kjøpt Island når de var i kne, der kunne vi bygd mottak i stor skala. Vi hadde hatt grønn energi til oppvarming av disse. Fisk nok til alle og et asylfritt Norge, men neida vi er nokså treige her oppe. Forslaget med å bygge mottak i Polen, Romania eller Sudan er absolutt noe å se nærmere på...»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.