RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke olje og flaks som gjør at Norge går så bra

Foto: Grøtt, Vegard (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
... men SV ha vært avgjørende, mener SV-leder Audun Lysbakken.

- Norge skiller seg fra resten av Europa på de fleste områder, og det er ikke først og fremst et spørsmål om olje og flaks, men et spørsmål om politikk. SV har vært avgjørende for dette, sier SV-leder Audun Lysbakken til TV 2.

Dermed tar SV-lederen mye av æren for at Norge går så bra i Norge, og for at vi skiller oss ut i Europa.

- SV har i regjering greidd å snu norsk miljøpolitikk, det har blitt slutt på privatiseringen og forskjellene har blitt mindre, påpeker han.

Men SV sliter, og streber med å holde seg over den skumle sperregrensen. På en ny meningsmåling utført for Vårt Land, havner SV på 4 prosent - akkurat over sperregrensen.

Lysbakken sier at de nå har hatt ti meningsmålinger på rad der de har ligget over sperregrensen, med vedgår at tallene er for lave. Han mener likevel at potensialet er stort.

- Skal redusere ventelistene
Fredag startet SVs landsstyremøte i Oslo, der Lysbakken i sin åpningstale snakket om helsepolitikk.

- SV har politikken som vil gi reduserte ventelister og bedre behandling på sykehusene. Vi må sørge for mer tid til pasientene, tørre å redusere byråkrati og gi de ansatte mer frihet til å organisere tilbudet til hver enkelt pasient. Det gir bedre pasientsikkerhet og mer effektive løsninger, sa Lysbakken i sin tale.

I talen beskrev Lysbakken kjernen i SVs helsepolitikk med ordene: forebygging, frihet og faglighet.

- Forebygging er det som ofte gir minst politisk gevinst, men har størst effekt. Det viktigste er alt vi gjør for å forhindre at folk havner på sykehus. Styrker vi skolehelsetjenesten med 1500 årsverk og oppretter helsestasjon for ungdom i alle kommuner vil vi utjevne sosiale forskjeller og forhindre at flere utvikler livstilssykdommer, sa partilederen.

Han tok også til orde for å organisere arbeidet i norsk helsevesen på en måte som styrker fagligheten og kvaliteten og reduserer den økte byråkratiseringen.

- Vil føre til et todelt helsevesen
Lysbakken angrep også Høyre og Fremskrittspartiets ønske om å innføre fritt behandlingsvalg i Norge, som han mener vil bety begynnelsen på slutten for det offentlige helsevesenet.

- Fritt behandlingsvalg er bare et kodeord for en massiv privatisering av helsevesenet i Norge. Det vil føre til et todelt helsevesen der private klinikker tar seg av alle de enkle operasjonene som er lett å tjene penger på, mens det offentlige vil sitte igjen med de tunge pasientgruppene. Verdifull kompetanse fra det offentlige helsevesenet vil også flyttes over til det private. Vi vil få økt byråkrati, økt ulikhet og massive kostnadsøkninger, sa Lysbakken.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere