- Ikke overrens huden

Foto: Piotr Marcinski (Getty Images/iStockphoto)

Farmasøyt ser ofte skrekkeksempler.

02.11.10 12:55

(SIDE2:) - Det ene eksempelet er å se kunder som er avhengige å være brune. De tar jevnlig solarium og bruker ikke solkrem på sommeren for ikke å risikere og ikke bli brun. Det siste er en feiloppfatning. Med solkrem får man en sunnere brunfarge, som i tillegg holder lenger, sier farmasøyt Monika Andersen ved Beauté Pacifique.

Hun synes et annet skrekkeksempel er personer som overrenser huden sin.

- Det vil si renser både morgen og kveld. Dette resulterer ofte i at de får problemer med økt talgproduksjon eller en tørr og irritert hud.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Sjekker med ultralyd
For å sjekke tilstanden til huden din kan du ta en hudanalyse, men Andersen understreker at det slett ikke er et must hvis du ikke har problemer med huden.

- Hudanalyse er en analyse av huden. Den kan foregå med ulike typer apparater og ved hjelp av spørsmål og intervju. Vi benytter vi oss blant annet av en medisinsk ultralydskanner som er et profesjonelt utstyr som brukes til å se på hudens tilstand, alderspåvirkning og solpåvirkning. Ved å ha ultralydskanning og hudanalyse (samtale med kunden) får kunden tilpasset et hudpleieprogram, som har til formål å forbedre den aktuelle tilstanden.

Undersøk nøye
Andersen sier at det ikke er nødvendig for alle å sjekke huden.

- Føler man at huden er problematisk er det hensiktsmessig å oppsøke profesjonell hjelp i form av hudpleier, apotek, lege, hudlege eller andre. Tilbudet på «hudhjelpere» er stort og kan virke uoverskuelig for den vanlige forbruker. Et godt råd er å oppsøke tre til fem ulike steder og forhøre seg først om behandlingstyper (inkl. produktbruk) og pris før man bestemmer seg for noe.

Andersen påpeker at hvis du derimot har et sår/føflekk/utvekst, som eventuelt er ledsaget av kløe eller som ikke vil forsvinne eller vokser med tiden tilrådes det å gå til en hudspesialist (hudlege/dermatolog) for å stille diagnosen. Dette krever som regel henvisning fra fastlegen. Vil man unngå å gå via fastlegen eller slippe ventetid kan privatpraktiserende hudlege oppsøkes, mener hun.

LES OGSÅ: - Jeg tenkte bare på å bli brun

Arv spiller inn
Andersen sier at huden vår er i stand til å konstant fornye seg. Men at det er mange ulike ting som spiller inn for å få en frisk og sunn hud:

- Hvor skadet huden etter hvert kan bli, avhenger av flere faktorer. Arv, miljø og psykisk tilstand er de tre faktorene. De arvelige faktorene kan vi ikke endre på. Miljø og vår psykiske tilstand er derimot med på å påvirke huden vår i enorm grad. Dårlig kosthold, røyking, alkohol og manglende psykisk trivsel (herunder stress) og sist med ikke minst UV-stråler fra sol og solarium er med på å påvirke huden i dårlig retning. UV-stråler ødelegger hudens struktur ved å bryte kollagenet ned. Kollagen er blant annet ansvarlig for hudens spenstighet og fasthet.

Dette kan du gjøre for å bevare en fin hud, ifølge Andersen:

- Ha det godt psykisk

- Få nok søvn

- Spise sunt (men ikke vær fanatisk)

- Beskytt huden mot solen, og husk solbriller

- Ikke ta solarium

- Det minimale nødvendige daglige hudpleieprogrammet du bør utføre er følgende: Start dagen med å skylle ansikt i kaldt eller lunkent vann. Anvend en egnet fuktighetskrem for å beskytte huden din mot miljøpåvirkning. På solrike dager bruk solkrem i tillegg. Rens med egnet renseprodukt(er) på kvelden og påfør en egnet nattkrem. Det finnes sikkert mange andre oppskrifter på en sunn og frisk hud.

Her kan du se eksempel på en hudanalyse (Forklaring følger nedenfor bildet):

- På alle fire bilder ser vi en hvit linje helt til venstre. Dette er selve skanneren. Det svarte område til høyre for den hvite jevne linjen er ultralydsgelen/medium. De to øverste lagene av huden og litt av underhuden kommer som det neste (en hvit linje, som indikerer overhuden, farget område, som viser kollagentetthet, og til sist underhuden, som vi ikke fokuserer på i denne analyse)

Foto: Guro Holmene (Side2)

Foto øverst til venstre og nederst til venstre: - Viser tverrsnitt av huden på to kvinner midt i 20-årene. Kvinnen på det øverste bildet har været utsatt for forholdsvis mye sol i en årrekke. Kvinnen, hvis hud er avbildet på det nederste bilde har bevist unngått sol ved å dels ikke sole seg og dels ved å konsekvent beskytte seg med en solkrem. Forskjell på bildene ses tydelig ved å legge merke til fargeintensiteten i lærhuden. Jo lysere farger jo mer strukturkollagen i lærhuden. På det nederste bildet ses hudens flotte forholdsvis upåvirkede struktur (mange grønne og punktvis også røde/gule områder). Huden fra det øverste bilde til venstre er kollagenfattig.

Foro øverst til høyre er huden til undertegnede (28 år): - Det er en i utgangspunkt fin hud. Lærhuden din er tykkere enn de to kvinnene til venstre. Det betyr også for ditt vedkommende at du har anlegg for en høyere talgproduksjon enn de to andre kvinnene. Huden din er mindre solpåvirket enn kvinnen til venstre for ditt bilde. Det ser du på fargeintensiteten rett under den hvite linjen, forklarer Andersen.

Foto nederst til høyre: - Eksempel på hud som har været eksponert for solen det meste av livet. Bildet er av huden til en 76 år gammel kvinne. Den øverste hvite linjen er ujevn (svarer til en del rynker og tørr overhud hos denne kunden). Lærhuden er nesten halvparten så tykk, som din, Guro. Det er naturlig, at huden blir tynnere med alderen. Hudens tykkelse har også betydning for hvor solpåvirket og rynkete den blir. Huden av den 76 år gamle kvinnen er solskadet. Dette ses ut ifra den manglende kollagenstrukur (helt sort område).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.