*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke rart at de unge hater

Foto: CATHAL MCNAUGHTON (Reuters)

Politiet brukte vannkanoner og plastkuler for å holde de katolske ungdommene tilbake.

13.07.11 21:31

Sammenstøtene skjedde da en gruppe protestanter marsjerte gjennom et katolsk strøk i Belfast.

To biler ble påtent og 24 politimenn ble skadet, skriver Reuters.

Les også: Irland nedgradert til «søppel»

Marsjerte i stillhet
Den protestantiske organisasjonen Orange Order gikk i tog for å markere Slaget om Boyne i 1690. De feirer kong Williams seier over den katolske kong James, en seier som sikret protestantenes overlegenhet i Irland.

I tre tiår kjempet protestantiske lojalister for å beholde Nord-Irland som en del av Storbritannia, mens irske katolske nasjonalister vil bli en del av Irland. Fredsavtalen fra 1998 fordelte makten mellom dem og volden dempet seg. Men ifølge politiet er motstandere av fredsavtalen sintere enn noensinne.

Paraden gikk i stillhet gjennom område Ardoyne ettersom myndighetene la ned forbud mot tradisjonell musikk her. Et par beboere protesterte stille, mens andre sang den irske nasjonalsangen på sidelinjen.

- Terger ungdommene
Ett hundre meter unna derimot, holdt politiet tilbake en stor gruppe ungdommer med makt. De tok i bruk vannkanoner og plastkuler, mens gruppen på flere hundre opprørerne kastet murstein og sendte opp fyrverkeri.

Ifølge BBC ble mer enn 40 bensinbomber kastet mot politiet.

- Det er det samme som skjer hvert år. Politiet omringer oss og terger folkemengden. Det er ikke rart ungdommene har så mye hat i seg, sa en av de som observerte paraden til Reuters.

Tre ungdommer og to menn ble arrestert.

Lignende opptøyer spredte seg flere steder i Nord-Irland i går. I Londonderry ble syv personer, inkludert en 14 år gammel gutt, arrestert for sin oppførsel.

I år som i fjor har opptøyene vart i flere dager. På mandag ble 22 poltimenn skadet under demonstrasjoner i de katolske områdene nord og vest i Belfast. Poltikonstabel Alistair Finlay sier til BBC at det er en utfordrende uke for dem.

- Vi jobber døgnet rundt for å beskytte lokalsamfunn over hele Nord-Irland, og vi har ressurser nok til å klare det, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Faith

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.