*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke si «vennen min» til meg. Jeg vet ikke hvem du er

Foto: (Illustrasjon/Paul Weaver/Side2)

På nettsteder som Ask.fm sjikanerer ungdom hverandre anonymt. Det har ført til flere selvmord.

15.10.13 13:32

(SIDE2): Ungdom opplever mobbing og grov sjikane på nettsteder som ask.fm og formspring.com (spring.me). Her kan brukere være anonyme og det er derfor mye lettere å gå over grensen og si ting man normalt ikke ville turt.

Tolv år gamle Rebecca fra Florida i USA, tok sitt eget liv etter nettmobbing på ask.fm og 14 år gamle Hanna Smith ble funnet død på soverommet sitt. Hun ble utsatt for grov sjikane på samme nettsted.

Norsk ungdom bruker ask.fm flittig som app på telefonen og en kjapp tur innom nettstedet beviser at tonen er alt annet enn hyggelig. Her er et utdrag fra en av de åpne profilene på ask.fm.

- wtf så feeiill!!
- selv digger du da? hah, taper.
- ja men du kommer aldri til å bli normal vennen min:\
- ikke si «vennen min» til meg, jeg vet ikke hvem du er. og jeg vil ikke være normal..
- når var dag 1 du begynte å like han?han er stygg
- Du er stygg.
- wtf du er virkelig rar!..:\
- ok, normal er jo kjedelig da så..
- hva synes du om seg selv?

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thor Benjamin Brekken

- Grunnen til at barn og unge syns disse nettstedene er så spennende handler mye om at de er anonyme og kan si ting de ellers ikke tør. Det gjør også at de tråkker over grenser, noe som skaper både redsel og usikkerhet, sier rådgiver i Redd Barna, Kaja Hegg til Side2.

Redd Barna har utarbeidet rapporten «Alt skjer foran skjermen» som handler om ungdoms hverdagsliv på nett og jobber med informasjonsarbeid og for at skole- og hjelpetjenester skal innrettes bedre etter barns netthverdag.

- På nettsteder som ask.fm er det ingen sosial kontroll, og ungdommene trenger ikke å stå til ansvar for sine handlinger. Det eneste positive med å være anonym på nett er tjenester der man kan søke hjelp. Når det handler om relasjoner mellom ungdom, blir det heller trøbbel når man er anonym.

LES OGSÅ: «Hvorfor i helvete er du født? Hele Sarp venter på at du skal ta selvmord»

- Ser «hvor langt man kan dra det»

- Barn Redd Barna har vært i kontakt med forteller at nettstedet fungerer på den måten at man gjerne får et «kjipt spørsmål» så legger man ut et «frekt svar» og ser hvor langt man kan dra det. Det blir en konkurranse i å beherske sjargongen og være tøff og kul og i hvert fall ikke vise at du er sårbar. Mange av barna fortalte at «om man har en dårlig dag, så ligger man tynt an»

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Faksimile

- Hva bør gjøres?

- Nettsteder må begynne å moderere innhold på en bedre måte, sette en god standard og vise at slik oppførsel har konsekvenser. De må ha rapporteringssystemer som følges opp.

Foreldre er nødt til å drive kontinuerlig oppfølging og lære barn å vise respekt både for hverandre og andre. Det er også viktig å sette restriksjoner for hvilke sosiale arenaer de er innom når de er unge. Det er et uoversiktlig marked og for mange foreldre er dette en arena man ikke kjenner så godt til.

Nettstedene ask.fm og Formspring.com (nå omdøpt til spring.me) har både opplevd annonseboikott og offentlig fordømmelse, men det latviske nettstedet ask.fm har allikevel 60 millioner brukere.

- Hva kan kalles mobbing?
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress har på oppdrag fra Barne-likestillings- og inkluderingsdepartementet utarbeidet en rapport om digital mobbing.

- Det vi ser er at tallene har holdt seg forholdsvis stabile i en del år så det har ikke vært en eksplosiv vekst, selv om kan få inntrykk av det. Det skal samtidig sies at kriteriene for hva som kan kalles mobbing på nett er strengere i norske undersøkelser, enn i internasjonale undersøkelser, sier Per Hellevik til Side2..

- Definisjoner av nettmobbing er ofte bygget på definisjoner av tradisjonell mobbing. Dette kan være problematisk. I tradisjonell mobbing må for eksempel en handling være gjentatt flere ganger over tid for at den skal kunne kalles mobbing. Deler du ett bilde på nett er det bare én handling, men bildet kan deretter deles 1000 ganger av andre. Er det da en gjentatt handling?

Det er gjort få spesifikke undersøkelser av nettmobbing i Norge.

Utdanningsdirektoratets årlige undersøkelse «Elevundersøkelsen», Universitetet i Stavangers «Skolemiljøundersøkelsen» og Medietilsynets rapporter «Barn og medier» gir oss likevel en rettesnor

Tallene viser at rundt 5 prosent av alle barn i Norge har opplevd å bli digitalt mobbet i løpet av den siste måneden. Internasjonale målinger viser mye høyere forekomst, og i USA er tallet hele 24 prosent. Direkte sammenligninger er samtidig vanskelige å gjøre, ettersom det ofte er brukt ulike definisjoner på hva som skal forstås som digital mobbing.

Tradisjonell mobbing er fortsatt mer utbredt enn nettmobbing, men det er stor sammenheng mellom de to formene for mobbing. Barn som mobbes på skolen mobbes også ofte på nett.

Dette sierUNG.NOom mobbing på nett
Mobbing på nettet er dessverre et stort problem. 70 prosent av Norges barn og unge sier de har vært utsatt for digital mobbing eller kjenner én eller flere som har blitt det. Vi gir deg nyttige nett-tips.

Vær mot andre på nettet som du vil at andre skal være mot deg.

Beskytt navnet ditt, lag et kallenavn. Gi aldri ut passordet ditt.

Vær forsiktig med å gi ut opplysninger om deg selv.

Spør om lov før du legger ut opplysninger eller bilder av andre.

Skal du møte noen du har chattet med på nett? Ta med en voksen eller en venn.

Blir du mobbet er det viktig at du tar kontakt med noen som kan hjelpe deg. Det kan være foreldre, en lærer eller helsesøster. Du kan også ringen Røde Kors-telefonen for barn og ungdom. Dit ringer du gratis og anonymt på 800 33 231.

For å spre kunnskap og endre holdningene skal kampanjen Bruk hue! besøke elever og foreldre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.