Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke siktet for drap

Nordmennene i Kongo sitter fengslet uten at det foreligger noen formell drapssiktelse.

General Jean-Claude Kifwa, ved den kongolesiske forsvarets niende bataljon i Mombasa-regionen, sier til avisen Les Dépêches de Brazzaville at nordmennene er siktet for å ha skutt og drept den 30 år gamle sjåføren Abedi Kasongo. Det angivelige drapet skal ha funnet sted i viltreservatet Okapi nordøst i Den demokratiske republikken Kongo 5. mai.

Foreligger ingen siktelse
Norges ambassadør til Angola, Jon Vea - som har Kongo som ansvarsområde, sier til Nettavisen at det ikke foreligger noen formell siktelse mot nordmennene.

- Det jeg kan si er at vår advokat som følger saken, konstaterer at det ikke foreligger noen formell siktelse mot nordmennene. Underlagt regelverket i Kongo kan det gå 15 dager før det formelle skal foreligge og det er en risiko for at det kan forlenges, sier Vea til Nettavisen.

- Et problem er at de er anholdt og holdes på et militært anlegg. Følgelig er det viktig for oss at de bringes til Kinshasa (hovedstaden red.anm.) og overføres til sivil juridisk oppfølging, sier Vea.

- Vet du om politiet besitter et drapsvåpen?

- Det kan jeg ikke kommentere, sier ambassadøren.

- Hvor lang tid kan det eventuelt gå før det foreligger noen formell siktelse i saken?

- Vi vil jo nå forsøke ved hjelp av vår advokat å påskynde dette. Vi har hatt samtaler om dette på ministernivå i Kinshasa for å få en klargjøring av omstendighetene og påvirke for å få en rask behandling, sier Vea og understreker at Kongo er et konfliktfylt land.

Les også: - Skjøt sjåføren i hodet
Les også: - De kan i praksis kjøpe seg fri

Nordmennene skal ha leid sjåfør og bil i Kisangani og skulle ifølge Les Dépêches de Brazzaville besøke byen Nyanya. Det er uklart hva nordmennene gjorde i landet, men general Kifwa hevder de oppholdte seg ulovlig i landet.

- Jeg kan bare vise til at her foreligger det ulike informasjoner. Han norske sier de hadde innreisedokumentasjon, sier Vea.

Den norske 27-åringen, som ennå ikke er offentlig identifisert, ble pågrepet av militæret i viltreservatet Epulu lørdag 9. mai, som ligger 200 kilometer fra hovedstaden Kinshasa. Den andre nordmannen, Tjostolv Moland (28), ble pågrepet i Mombasa mandag 11. mai etter å ha vært på flukt i jungelen i flere dager.

- Utsatt for vold
27-åringen ble sendt til en militærforlegning i Kisangani og har i avhør blitt utsatt for det Utenriksdepartementet omtaler som uakseptabel behandling.

- Vi har hatt direkte samtaler med ham som er anholdt i Kisangani og føler vi kan gå inn for å gjøre tilværelsen bedre, sier Vea.

Norske representanter vil videre sørge for at 27-åringen får en madrass, toalettartikler og ikke minst klær ettersom han har gått i det samme antrekket i mer enn en uke. I tillegg vil de forsøke å fremskaffe noen medisiner.

- Han har noen mageproblemer som ikke er uvanlig i Kongo, sier Vea.

- Vi føler at han får akseptabel behandling og har det etter forholdene bra, legger han til.

27-åringen har overfor norske myndigheter bedyret sin og kameratens uskyld.

Kjøretøyet brøt sammen
Moland skulle etter planen ankomme militærforlegningen i Kisangani onsdag, men skal ha blitt forsinket fordi kjøretøyet brøt sammen på den dårlige veistrekningen mellom Masaba og Kisangani, som er 45 mil lang kjøretur.

Det forventes at Moland ankommer Kisangani i løpet av torsdag formiddag.

Begge nordmennene har bakgrunn fra Forsvaret og har tidligere vært engasjert i sikkerhetsselskapet Security Intervention Group, men skal ha etablert sitt eget sikkerhetsselskap i Ugana.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett