RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke skyt på syklisten

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
Nå er syklistene på full fart tilbake i trafikken. Nå frykter de hatet fra bilistene.

Med våren triller syklistene ut, og det betyr verbale konfrontasjoner mellom syklister og bilister, ifølge generalsekretæren i Syklistenes Landsforening.

- Vi har sett mange hat-ytringer mot syklister fra bilister som åpenbart ikke kjenner til trafikkreglene, sier Rune Gjøs.

Anmeldt for syklisthat
Redaktør Tomm Pentz Pedersen i avisen Demokraten har tidligere gått høyt ut mot syklistene i sin egen avis, noe som igjen førte til at han ble anmeldt for hets.

Les også: - Monstersyklister i sine tettsittende kondomdresser

«Monstersyklistene i sine tettsittende kondomdresser, ikledt sykkelsko med en integrert variant av fortidas rottefellabinding, hjelmer i alle farger med tilpassende hjelmtrekk som ikke skal ødelegge den minimale luftmotstanden franske forskere har klart å tvinge inn i aerodynamiske plastformer og solbriller med antirefleks og vektløse titanstenger har rustet seg til krig mot bilistene - kampen skal vinnes på asfalt. (....)

Vi har ennå ikke tapt kampen om alminnelig høflighet i trafikken, vi skal kjempe mot syklister som vrenger rett over rundkjøringene og kaster sykkelen kjapt til venstre i nærmeste fotgjengerfelt, selvfølgelig uten først å tilkjennegi hvilken manøver som skal gjøres.

Vi skal som første delmål sloss for å fjerne kondomsyklister som - i sine egne landeveisritt og tempoetapper, plasserer seg med to og tre sykler i bredden. Breddesyklisme skal overføres til de evige sykkelkjedemarker,» poengterer Pentz Pedersen i sin kommentar.

Les også: Sykkelproffer bøtelagt på Gran Canaria

- Myndighetene bør skjelles ut
Nå mener Gjøs bilistene bør vise ansvar.

- Alle vil tjene på at flere sykler, særlig bilistene. Skal noen skjelles ut, er det myndighetene. Det er de som har ansvaret for den manglende tilretteleggingen for sykling i Norge, sier Gjøs.

Les også: Bilister har truet meg med balltre

- Bilistene må lære
På grunn av manglende utbygging av sammenhengende sykkelveier i Norge, er veibanen eneste mulighet for syklistene mange steder. Og det er fullt lovlig, minner Gjøs om:

- Vi har brukt mye tid på å fortelle våre egne, nemlig syklistene, om reglene i trafikken. Nå må bilistene lære!

De fleste nordmenn er både gående, syklende og bilende - til forskjellig tid. Og mange kan trenge mer kunnskap om reglene, mener generalsekretæren.

- Vi ønsker at folk skal sykle mer, og at de skal sykle trygt. Derfor trenger vi et bedre samspill mellom trafikkgrupper.

Tips til bilistene
Syklistenes Landsforening har utarbeidet egne tips, myntet på bilistene:

* Sykkelen er et transportmiddel, akkurat som bilen

* Sykling i veien er lovlig og er mange steder den eneste muligheten syklister har for å sykle

* Syklistene kan ta seg fram på alle veier bortsett fra motorvei

* Det er tillatt å sykle i kollektivfelt

* Syklister kan kjøre forbi biler både på høyre og venstre side

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere