RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke slåss mot voldtektsmannen

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Å kjempe mot overgriperen kan være livsfarlig, ifølge voldtektssenteret DIXI.

(iOslo.no) I 2008 så vi en bølge av overfallsvoldtekter, spesielt i Oslo. Årsrapporten fra DIXI ressurssenter underbygger den skremmende utviklingen.

- Det er veldig skremmende. Vi har selv fått mange henvendelser fra ofrene, sier daglig leder Herdis Magerøy ved DIXI ressurssenter til iOslo.no.

- Livsfarlig
Av senterets 251 registrerte voldtekter i fjor, var 87 overfallsvoldtekter. Det tilsvarer over en tredjedel. Og utviklingen er spesielt skremmende fordi overfallsvoldtektene også innebærer grov vold, i tillegg til den alvorlige krenkelsen voldtekten utgjør.

Er du mann og har blitt utsatt for voldtekt? Tips oss på mail til tips@ioslo.no. Din henvendelse vil bli behandlet konfidensielt.

- Mange overfallsvoldtekter er veldig voldelige, og det kan være livsfarlig å sette seg til motverge, sier Magerøy.

- Betyr det at dere anbefaler ikke å øve motstand?

- Hvis man har muligheten til å stikke av, må man selvfølgelig gjøre det. Men vi anbefaler ikke å gå i noen slåsskamp mot overgriperen hvis man ikke vet om man kommer ut av situasjonen. Men det må enhver føle på, sier senterlederen.

Bekjentskapsvoldtekter farligst
Årsaken er ifølge Magerøy at mange overgripere kan reagere svært dårlig hvis offeret setter seg kraftig til motverge.

DIXIs årsrapport, som totalt omfatter 2740 henvendelser, viser imidlertid at bekjentskapsvoldtekter er den vanligste formen for seksuelle overgrep. Nesten halvparten av alle voldtektene senteret registrerer, er av denne typen. Og mange av ofrene er unge.

- Vi har hatt flere ungdommer i alderen 14-15 år, og de fleste som tar kontakt er under 25. Vi ser at mange av disse voldtektene skjer på fester, hvor både overgriper og offer er ruset, sier Magerøy.

Hun understreker at det ofte kan være vold i bekjentskapsvoldtekter også. Disse voldtektene bærer ofte med seg stor skyldfølelse hos offeret, fordi man selv gjerne har vært ruset. Ofte sitter offeret også igjen med usikkerhet på om hun eller han sa klart nok ifra, ifølge Magerøy.

Flere anmelder ikke
- Bekjentskaps- eller kameratvoldtektene fører med seg mye skam- og skyldfølelse. Hvert eneste år ser vi at ofrene bærer på dette altfor lenge, og forsøker å fortrenge det. Men det er ingenting som rettferdiggjør en voldtekt, uansett, sier hun.

Ifølge DIXIs årsrapport velger om lag 60 prosent av ofrene som tar kontakt med senteret ikke å anmelde en voldtekt. Magerøy forteller at mange er skeptiske til hvordan de blir møtt.

- Mange er veldig redde for om de blir trodd på, og er skeptiske til kompetansen hos politiet. I tillegg vet de at etterforskningstiden er lang. Etterforskningstiden er noe vi reagerer sterkt på, og den burde halveres, sier hun.

Hun mener politiet behøver en kompetanseheving, og ønsker seg et spesialetterforskningsteam til voldtektssaker.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere