RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke spis salat, tomat og agurk...

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Hvis du skal til Tyskland. Nå fraråder tyske myndigheter befolkningen å spise disse grønnsakene på grunn av fare for E.coli.

(SIDE2): I Nord-Tyskland og flere andre delstater har det siden andre uken i mai pågått et stort utbrudd av sykdomsfremkallende E. coli-bakterier.

Foreløpige resultater av utbruddsetterforskningen peker mot tomat, agurk og salat, melder matportalen . Helsemyndighetene i Tyskland fraråder nå befolkningen å spise disse varene inntil videre. Dette rådet gjelder selvsagt også for turister og andre som er på besøk i landet.

Hittil er det meldt at over 200 personer har utviklet nyresykdommen HUS (hemolytisk uremisk syndrom) som komplikasjon. De fleste er voksne kvinner.

Skandinaver smittet

Flere svenske og danske pasienter med HUS mistenkes å være smittet under opphold i Tyskland. Man bør være ekstra oppmerksom og søke legehjelp dersom man får symptomer på EHEC-sykdom som blodig diaré i løpet av ca. 2 uker etter opphold i Tyskland, opplyser Mattilsynet.

INFORMASJON OM E.COLI:

EHEC-sykdom
Tiden det tar fra man blir smittet med EHEC bakterien til man får diaré er oftest 3-4 dager, men det kan variere noe (1-10 dager). Sykdommen debuterer gjerne med diaré som kan utvikle seg til blodig diaré, oftest med varighet 4-10 dager. Komplikasjonen HUS kommer som regel som en følgetilstand til denne diarésykdommen. HUS er en alvorlig tilstand med nyresvikt og blodforandringer. Den vanligste årsak til HUS er infeksjon med en spesiell type E. coli-bakterier, kalt enterohemorragisk E. coli (EHEC).

E.coli-bakterier
E. coli er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr. Tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av dem kan forårsake alvorlig sykdom. En slik gruppe er EHEC bakterien. Bakterien smitter vanligvis fra næringsmidler eller en annen kilde (vann, kontakt med dyr). Smitte kan også skje direkte fra person til person eller ved direkte kontakt med dyr. Spesielt eldre og barn kan få alvorlig sykdom.

Generelle forebyggende tiltak mot E. colienteritt

- all farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt

- andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten

- unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk

- grønnsaker som skal spises rå, bør skylles godt

- oppbevar maten ved kjøletemperatur (+ 4 °C) – husk kjøleboks i sommervarmen

- vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider

- vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere