*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke størrelsen det kommer an på

Følg med på LXUS' diamantskole og vinn denne ringen!

28.10.09 13:50

(LXUS.no) - Diamanten er først og fremst knyttet til romantikk og kjærlighet, og diamanten er selvfølgelig den aller mest berømte og populære edelstenen. forteller LXUS' diamantekspert Terje Gaupseth fra Tesori.

Han er utdannet gemmolog og kan alt som er verdt å vite om verdens vakreste edelstener. Nå gir han diamantråd til LXUS' lesere, og denne uken kan du lære hvordan man fastsetter kvaliteten på en diamant.

Og dersom du følger med på diamantskolen kan du bli den heldige vinneren av en vakker enstens diamantring på fra Tesori! Se nederst i saken hvordan du kan delta.

- For å fastsette kvaliteten på hvite diamanter benytter man seg av ”De 4 C-ene” - colour, clarity, cut og carat - som på norsk står for farge, renhet, slip og carat, forteller Gaupseth.

Carat

Carat vil si vekten eller størrelsen på diamanten og er det første mange tenker på ved kjøp av edelstener. Men eksperten kan fortelle at det er andre ting som er vel så viktige.

Farge

Diamanter finnes i alle spekterets farger, men den vanligste fargen som brukes i smykker er hvit, eller nyanser av hvit. De fleste diamanter har en varmere hvithet med nyanser av gult, ofte så svakt at bare ekspertene kan skille kvaliteten. Det finnes også diamanter i farger som blå, rød, rosa, grønt, brunt og sort.

- Fargen er en av de aller viktigste kriteriene når man skal bedømme kvaliteten på en diamant. Farge er noe de fleste kan se forskjellen på - også et utrenet øye, forteller Gaupseth.

Klikk på bildet for å forstørre.

LES OGSÅ:
Slik handler du diamanter trygt på nett
Det nye smykkemetallet
Millionkjøpene som trosser krisen

Fargeskalen for hvite diamanter går fra ”usedvanlig hvit” (D) til ”tonet” (Z). Kvalitet D er sjeldent og svært kostbart, og i den andre enden av prisskalaen finner man de billige kvalitetene. Diamanter som er enda gulere enn Z betegnes som ironisk nok som ”fancy”, og prisen går derfor opp igjen.

Kommersiell kvalitet på hvite diamanter ligger vanligvis fra F til J, men særlig for større diamanter som har dårligere farge enn G, vil man begynne å ane gulskjæret.

Klarhet

Klarheten bestemmes av stenens innvendige inneslutninger og uregelmessigheter i overflaten. Antall, størrelse, plassering og farge vurderes nøye når klarheten skal bestemmes. Jo færre og mindre inneslutninger, desto mer verdifull er stenen.

- Regelen sier at en diamant er luperen når et trenet øye, under 10 ganger forstørrelse i godt lys, ikke kan se noen inneslutninger, sier Gaupseth.

Slip

- Diamantens skjønnhet beror på evnen til å reflektere lys. Når den slipes riktig vil lyset som slipper inn fra toppen bli kastet tilbake fra bak fasettene, og diamanten vil da stråle i alle regnbuens farger.

Diamanter slipes i henhold til en matematisk formel. En ferdig slipt diamant har 57 såkalte fasetter (flater). Den mest vanlige diamantslipeformen er briljant. Andre kjente slipeformer er prinsesse, dråpe, smaragd-slip, navette og baguette.

Vinn diamantring!

- Det kanskje aller viktigste å tenke på når man verdsetter og bedømmer en diamant, er at alle de fire C-ene samspiller på en intrikat måte, og sammen står for diamantens samlede verdi. For eksempel så kan slipet ha innvirkning på diamantens visuelle størrelse, synligheten av eventuelle inneslutninger og ikke minst diamantens brillianse, forklarer Terje Gaupseth.

Og dersom du vil inspisere en diamant av god kvalitet på nært hold, har du nå muligheten til å vinne diamantringen Verita fra Tesori til en verdi av 9000 kroner. Stenen er på 0,3 carat og leveres med GIA-sertifikat.

Alt du trenger å gjøre er å svare på dette enkle spørsmålet:

Hva står de fire C-ene for?

Svaret sender du til denne adressen innen 11. november.

Klikk på bildet for å forstørre.

KLASSISK SKJØNNHET: Diamantringen som kan bli din er på 0,3 carat og har en verdi på 9000 kroner. Foto: (Tesori)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.