*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke ta med kalven hjem

VÆRE I FRED: Vi er inne i den tiden på året da rådyrene har små kalver. Lederen i viltnemnda i Tønsberg oppfordrer folk til å la rådyr og andre ville dyr som har unger nå, og det er de fleste, få være i fred. Han ber også hundeeiere om å overholde båndtvangen. Foto: Scanpix

Viltnemnda ber om at folk lar søtingene være i fred.

(Tønsbergs Blad): Det er yngletid i naturen. Mange dyr har småtasser å ta seg av nå.

Trond Mathisen (Frp), leder for viltnemnda i Tønsberg, ber innstendig om at folk lar dyremor og barna hennes være i fred. Det gjelder ikke minst søte rådyrkalver som ser ut som de er helt alene i verden. Han sier det er en utbredt misforståelse at kalven er forlatt av mora.

– Mora er i nærheten for å finne mat, presiserer Mathisen.

Ikke ta på dem
– I disse tider er det mange nyfødte rådyrkalver, og det hender at turgåere finner en kalv som gjemmer seg i et buskas. Det er noen som tar på og snur på den og klapper den. Problemet er at når du tar på en rådyrkalv, setter det seg en fremmed lukt som gjør at mora ikke vil ha kalven. Om ikke før så forlater hun den da, så å ta på og klappe kalven er det dummeste du gjør, sier Mathisen.

- Ikke ta den med hjem
– Det har også vært tilfeller der folk tar med kalven hjem for å ta seg av den. Det er stikk i strid med sunn fornuft, og folk bør også huske på at det ikke er lovlig å holde ville dyr i fangenskap, påpeker Mathisen. Han har hørt om et slikt tilfelle av velment, men misforstått dyreomsorg nå nylig.

– Vi har fått tips om at en rådyrkalv noen hadde funnet og tatt med seg, skulle omplasseres til Langedrag, og det siste jeg har hørt er at det muligens går i orden. Men det er en omstendelig prosess, der myndighetene må inn i bildet. Dyreparker må ha spesiell tillatelse til å ha ville dyr, sier Mathisen. Han advarer derfor så sterkt han kan mot å gripe inn i naturens gang på denne måten.

– For guds skyld, ikke rør de kalvene, sier han.

- Husk båndtvang
Mathisen har mer på hjertet.

– Det er en ting til når vi først snakker om dette med dyreunger. Nå er det veldig viktig å holde hunden sin i bånd. Med andre ord, det er viktig å overholde båndtvangen, som nå er nedfelt i hundeloven, sier Mathisen.

– Det er ikke bare rådyrkalver dette gjelder. Det er også mange fugleunger nå, og noen av dem faller ut av redet. De er et lett bytte for løse hunder, derfor er det viktig å respektere båndtvangsbestemmelsene, sier Trond Mathisen, viltnemndsleder i Tønsberg.

Båndtvangen varer fra 1. april til 20. august.

Les flere saker hos Tønsbergs Blad her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.