- Ikke tell kalorier

Foto: Crestock (Crestock)

Du går opp i vekt av å slanke deg, mener britisk ernæringsfysiolog.

01.08.10 16:30

(SIDE2): Forfatter av en ny ernæringsbok Harcombe Diet, Zoe Harcombe, mener vi går opp i vekt av å telle kalorier. Det melder The Sun.

Hun anklager slankeindustrien for å fyre oppunder fedmeepidemien som dreper tusenvis.

- Det fins ikke tvil om at kaloritelling får deg til å legge på deg.

Kroppene våre trenger minimalt med kalorier for å restituere seg, mener hun.

Tallet ligger på omtrent 2000 kalorier for kvinner og 2500 kalorier for menn.

LES MER HELSE HER

Skrur ned forbrenningen
Ifølge normen så begynner kroppen å forbrenne av fettlagrene våre dersom vi spiser mindre enn det daglige inntaket vi trenger.

Det er ikke ernæringsfysiologen enig i.

- Istedenfor å brenne fett så skrur kroppen ned forbrenningen, sier hun.

Faktisk vil kroppen heller holde på fettet når vi kutter kalorier. Slik at kroppen har reserver til senere.

- Selv om vi tror at fettreservene forsvinner når vi spiser mindre, er det ikke så enkelt. Det er mange faktorer å ta hensyn til. Kroppen vil ta opp kampen dersom du kutter kaloriene og du vil ikke gå ned i vekt, men få i deg mindre næring, hevder ernæringsfysiologen.

Hun er en forkjemper for naturlig mat som kommer rett fra kilden og prøver å bekjempe all den bearbeidete maten, hun mener gjør oss tjukke. Hun mener at energi ikke er energi. Det er altså viktig hva slags kalorier du får i deg. Og hun mener fett er en god kilde til energi, men at bearbeidet mat og karbohydrater ikke er det.

Vil gå opp igjen
Folk spiser kalorifattig bearbeidet mat og blir tjukkere for hver dag som går, hevder hun. Sannheten er at våre kropper er mer komplekst sammensatt enn som så og at kroppen ikke vil følge en matematisk formel. Selv om man i perioder vil gå ned noe i vekt så er det uunngåelig at man vil gå opp igjen, kroppen tilpasser seg nemlig fort ditt nye kalorinivå, mener hun.

LES OGSÅ: Dette spiser Jan Thomas

- Eneste måten

Men ikke alle er enig med ernæringsfysiologen. Særlig ikke den biten om at man blir feilernært hvis man kutter kalorier.

Cath Collins som jobber i ernæringsrådet i Storbritannia, mener Zoe tar feil.

- Det krever mer enn å kutte 500 kalorier daglig for å bli feilernært og kroppen vil ikke innta en standby modus. Alle bevis peker på fakta om at den eneste måten å gå ned i vekt på er å spise mindre kalorier og supplere med trening, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.