RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke tenk på målet!

Sist oppdatert:
Rune Gjeldnes begynner å nærme seg slutten av sin Antarktis-tur. Men han frarådes stekt å tenke på målet allerede nå!

Odd Harald Hauge var en av de første som gikk fra iskanten på Berknerøya og inn til Sydpolen – en strekning på 900 kilometer. Det gjorde han sammen med Lars Ebbesen og Cato Zahl Pedersen i 1994. Året i forvegen hadde Erling Kagge vært førstemann i verden til å gjøre det samme.

Disse ekspedisjonene gikk kun på ski, og brukte ikke skiseil.

Ikke tenk
Hauge advarer nå Rune Gjeldnes mot å tenke på at han snart er framme. Det kan fort få uante konsekvenser.

- Med en gang du tenker på målet, så blir det langt. Han må klare å ikke tenke på at han begynner å nærme seg. Jo lenger han begynner å holde det unna, jo bedre er det. Til slutt er du så nær at det ikke er mulig å feie det vekk.

- Han bør ikke tenke på mer enn å komme seg bort til fjellene. Så skal han ned breen – og så ut på sletten, sier Odd Harald Hauge til TV 2 Nettavisen.

Vanskeliggjør
Den tidligere gründeren og redaktøren gikk sin poltur på ski, mens Gjeldnes altså benytter seg av skiseil. Akkurat det er noe som Hauge mener kan forvanske situasjonen for Rune.

- For ham er det nok en ekstra dimensjon. Når han seiler kommer han så langt, slik at når han går på ski må det fortone seg som å nesten ikke å komme av flekken. Det blir litt annerledes å labbe 30 kilometer på beina, når han har seilt 140 kilometer dagen før. Den dagen blir mye tyngre.

Lange dager
Odd Harald Hauge husker spesielt de siste dagene før hans ekspedisjon kom fram til målet. De var ekstra lange.

- Det gjelder å ikke tenke på målet. Gjør du det, så må du jage de tankene vekk igjen. Det er viktig å ikke telle dager. Når en nærmer seg målet så ser du dusjen du gleder deg å ta. Og tenker at nå er de t over om fem-seks dager. Til slutt så teller du timer.

- Det å gå i to timer er sånn passe mellom hver pause. Når man er underveis så er det helt greit. Men når du er kommet så nærme at så er en sånn økt en kjempelang økt.

Men når du vet at det er siste kvelden. Så blir det helt annerledes. Da er det nesten som om man blir litt lei seg over at det er over alt, framholder han.

Arbeidsoppgaver
Han råder Rune til å bare tenke på det han skal gjøre akkurat den gjeldende dagen.

- Underveis på dagsetappen, så tenker du på den dagen – og du gleeder deg til å komme deg til teltet for å skrive i dagboka og sånn. Det er en hyggelig ting. Og det bør han fokusere på, avslutter Odd Harald Hauge overfor TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere