- Ikke vær naiv

Foto: (Trine Stalsberg)

Kamilla (19) ble voldtatt daglig i en uke av samme mann på ferie i Tyrkia.

27.06.10 21:18

(SIDE2): - Belastningen i etterkant, både for den som er voldtatt og for de som er nærmest, er enorm. Voldtekt er tabu å snakke om, og jeg vil at flere skal vite hva som skjer etter voldtekten, og hvordan det psykiske er langt verre å bearbeide enn det fysiske.

Ordene tilhører Kamilla Visnes (19), som ble voldtatt på ferie i Tyrkia da hun var 16. Hvert år melder rundt 25 norske kvinner ifra om at de har blitt voldtatt på ferie i utlandet, mørketallene er trolig store.

Senest på torsdag ble en norsk kvinne voldtatt på Kreta.

Les saken: - Norsk kvinne (22) voldtatt på Kreta

- Jeg var ung og naiv.

Les: 14 voldtatt i Tyrkia på to år

Snakk om det
Etter at Kamilla skrev om hendelsen i bloggen sin, har flere jenter tatt kontakt med henne for å fortelle om sine opplevelser. Og Kamilla er overbevist om at mørketallene både på ferie og her hjemme er store.

- Det er mange som har tatt kontakt med meg for å snakke. Seks, sju av jentene har ikke fortalt det til noen, bortsett fra meg. Da sier jeg at det må de, for jo lenger de venter, jo vondere blir den klumpen i magen. Og en dag så smeller det. Jo fortere man får fortalt det til noen, jo lettere blir det å komme gjennom, sier 19-åringen til Side2.

Skjønte det ikke
Som 16-åring dro Kamilla til Tyrkia på ferie sammen med foreldre, småsøsken og en venninne. Der ble hun sjarmert av en bartender som jobbet på hotellet de bodde på. Han var både hyggelig og oppmerksom, også mot Kamillas foreldre, og hun begynte å gå sammen med han.

En kveld de hadde vært ute, endte Kamilla opp alene sammen med bartenderen i en park. Uten forvarsel kastet han henne bak en benk og voldtok henne.

- Jeg skjønte ikke hva som hadde skjedd. Jeg tenkte at alle kan gjøre feil, at han hadde gjort en feil, sier Kamilla til Side2.

Men det var ingen feil - bartendere fortsatte å være den snilleste på dagtid, og den grusomste om kvelden. Når de to var alene slo og voldtok han henne, og truet med å drepe familien hennes dersom hun sa noe til dem eller politiet.

- Han sa til meg at det var min feil at han gjorde det, at jeg fikk han til å bli slik, sier 19-åringen.

Har du en historie du ønsker å fortelle eller synspunkter? Send mail til Side2 her.

Råd
Kamilla sier at det beste hadde selvsagt vært dersom hun hadde gått til politiet eller sagt ifra med en gang.

- Men han truet med å ta familien min, og jeg visste ikke hvordan jeg skulle takle det. Jeg vred på sannheten for meg selv mange ganger, bortforklarte det han hadde gjort.

19-åringen mener unge jenter bør være oppmerksomme når de er på ferie i utlandet:

- Ikke vær naiv, vær kritisk. Selv om man vil tro det beste om folk, så ikke stol på noen man akkurat har møtt. Det betyr ikke at man ser ned på vedkommende, sier Kamilla, som også mener de samme reglene som gjelder her hjemme, gjelder i utlandet:

- Ikke gå de mørkeste bakgatene, og er man flere ifølge, så hold sammen.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

- Uvitenhet
- Jeg har spurt meg selv om det er lurt av meg å stå fram i media. Men når jeg ser hvordan enkelte har kommentert nettartikler om voldtektene, så ser jeg det er vits at jeg gjør det. Det er mange jenter som aldri har fortalt det til noen, og som sliter med selvmordstanker. Da er det enten uvitenhet om voldtekt eller idioti som gjør at folk skriver slikt, sier 19-åringen.

Blant annet kommenterte en leser slik: «Har sett slike luddere komme ned på såkalte "jenteturer" i alle år. De knuller rundt med alle som smiler til dem (...) De som hyler ut om voldtekt er de som er redd for å bli avslørt, eller har blitt gravid med den sjarmerende elskeren sin.Og /eller fått en eller annen kjønnssykdom som de ikke blir kvitt.»

- Da har man ikke skjønt mye av hva det vil si å bli voldtatt. Dette er hjertesaken min, jeg vet hvor tøft det er. Og jeg vet hvor firkantet Norge er, det er lite informasjon om det som skjer etterpå en voldtekt. Jeg er ferdig med det som skjedde nå, og vil hjelpe andre dersom jeg kan, ved å stå fram og fortelle min historie, sier Kamilla, som siden voldtekten har vært på ferie i Tyrkia igjen.

- Det er ikke tyrkerne jeg er ute etter, eller som enkelte har kommenter - at religion har skylda. Jeg vil at man skal være mer forsiktig, og vite at det er enkelte syke mennesker der ute - og at jenter må være åpne for at det er kulturforskjeller, at kvinnesynet kan være annerledes.

Manipulert
Hun skjønner nå at mannen som voldtok henne bygde opp et tillitsforhold de gangene han var snill og grei, en tillit han brøt på det groveste ved å voldta og true henne. Men det forsto hun ikke som 16-åring, og hun sa ikke ifra til noen, heller ikke etter at familien kom hjem til Norge.

- Jeg vet at det var han som gjorde alt galt, at han manipulerte meg

Vanlige reaksjonsformer:

*Konsentrasjonsproblemer -
mange sliter med å følge med på skolen.

*Søvnvansker

*Spiseforstyrrelser

*Angst

*Depresjoner

*Selvmordstanker

*Mareritt

*Flashbacks

(Kilde: Dixi, Ressurssenter for voldtatte)

Endret personlighet
I tiden etter Kamilla kom hjem fra ferieturen, endret hun personlighet. Hun var svært aggressiv overfor foreldrene, og utviklet spiseforstyrrelse.

- Jeg hørte stemmen hans hele tiden, jeg hadde til og med «samtaler» med han når jeg satt alene på rommet. Han kontrollerte meg fullstendig, og det eneste jeg kunne kontrollere selv, var spisingen, sier Kamilla, som også forteller at mannen ringte henne daglig helt fram til hun anmeldte han.

- Jeg var livredd.
Noen måneder etter at familien hadde kommet hjem, leste moren en avisartikkel om en bartender på samme hotell som de hadde bodd på, som var mistenkt for flere voldtekter - og foreldrene konfronterte datteren og spurte om det var det som hadde skjedd henne i Tyrkia. Kamilla nektet først, og bare lo det vekk - men da hun så den samme artikkelen på nett dagen etter, brøt hun sammen.

- Selv på vei til politiet for å anmelde, var jeg i tvil - han hadde så kontroll på meg. Det føltes som om han var like ved, selv om han var i et helt annet land.

Stolt
19-åringen brukte over et år på å komme seg over hendelsen - å gå fra stadiet der hun slet med å føle seg som et offer og svak, med selvmordstanker og manglende selvfølelse, til der hun er i dag.

- Jeg kan vise at jeg er stolt av at jeg har kommet over det. Det er følelser jeg ikke har kjent på siden før voldtektene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Voldtekt

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag