*Nettavisen* Nyheter.

- Ikke vårt bord

Umoes livbåter førte til evakuering og nedstenging i Nordsjøen. Men de frykter ikke regningen.

19.05.08 00:04

- Vi har ingen grunn til å frykte økonomiske krav i etterkant av det som har skjedd, sier administrerende direktør Ove Røssland i Umoe Schat-Harding til NA24.



Statoil har stengt ned driften på oljeplattformen Heidrun på Haltenbanken. Den statlige oljekjempen begrunner dette med at det er dårlig vær i sikte og at livbåtene dermed ikke er gode nok.



Stålstuperne er båter som skytes ut fra plattformen. De brukes ved evakuering av arbeideren på plattformen oppfyller ikke de nye sikkerhetskravene.



- Ikke vårt bord, sier leverandøren Schat-Harding.



Må forbedres

Primært skal evakuering skje fra plattformen via helikopter, og sekundært fra fritt fall-båter. Noen av disse fritt fall-båtene skal ha hatt svakheter i konstruksjonen.



- Disse 39 stålstuperne tilfredsstiller dagens krav. Men med fremtidens regelkrav der man tar høyde for et ytterligere sikkerhetsfaktorer må disse forbedres, sier han.



Han sier båtene skal tåle mer og en forsterkning i stål i overbygget skal på plass.



- Vi assisterer oljebransjen med dette som en betalt jobb, sier Røssland.



Han understreker at det aldri skal være tvil om sikkerheten om bord på en plattform.



Stålsupere

Det skal være levert 39 slike stålstupere av typen FF48 versjon 2. Alle er levert fra Umoe Schat-Harding som kontrolleres av finansmannen Jens Ulltveit-Moe.



- Disse ble levert i perioden 90-96. Alle er etter gjeldende regleverket og godkjent av myndighetene, sier Røssland.



Den siste tiden har oljebransjen satt i gang den såkalte «livbåtprosjektet» som skal undersøke samtlige fritt fall-livbåter. Det har internasjonalt vært satt fokus på nye og strengere regelkrav som skal iverksettes ved inngangen til 2007. De båtene som har vært på norsk plattformer har hatt dispensasjon fra de nye reglene.



- Ikke spesielt hyggelig

Ove Røssland i Umoe Schat-Harding synes det er leit at deres firma blir dratt inn i pressens oppmerksomhet i en slik sak.



- Det er uheldig at vårt selskap er blitt dratt inn i denne saken. Nei, det er ikke spesielt hyggelig, sier han til NA24.



Røssland vil ikke kritisere Statoil, men sier det er viktig at tilsynsmyndighetene aldri må skape rom for tvil om at evakuering skal skje smertefritt fra norsk sokkel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.