RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke vent med barn

Sist oppdatert:
Selv om ulike faktorer spiller inn, mener ekspertene at det biologisk sett er best å få barn i tyveårene.

(SIDE2) Omkring ti prosent av den norske befolkningen rammes av ufrivillig barnløshet. Omlag femti prosent av dem som gjennomgår behandling lykkes med å bli gravide.

Det eksisterer mange feiloppfatninger omkring årsakene, behandlingsmetodene og konsekvensene til ufrivillig barnløshet. Vi har snakket med ekspertene på området.

Ideel alder
- Den ideelle alderen å få barn i fra naturens side er rundt 20, sier seksjonsoverlege ved Rikshospitalet, Gudvor Ertzeid, til Side2.

Dagens samfunn, forventninger til utdanning og karriere gjør at mange venter med å få barn til de er kommet godt opp i 30-årene. Allerede da er det vanskeligere å få barn, fordi både antallet egg og kvaliteten på dem synker.

Men selv om alderen har innvirkning på evnen til å få barn, er det også andre faktorer som avgjør når tiden er ideell.

- Det er sosialt en fordel å få barn når man er i et stabilt parforhold. Økonomisk er det en fordel å få barn når man er i fast jobb, understreker pressekontakt i Norsk Forening for Fertilitet og Barnløshet Ingrid Morton til Side2.

- Vi mener det blir altfor lettvint å si at «kvinner må få barn når de er unge», fortsetter hun.

Myter
Selv om en kvinnes alder påvirker eggkvaliteten, er det en myte at det kun er kvinnen som er årsak til at man ikke kan få barn.

- Hos 50 prosent av tilfellene ligger årsaken hos kvinner, i 30 prosent av tilfellene ligger årsaken hos menn, mens i 20 prosent av tilfellene er både mann og kvinne årsak til barnløshet, opplyser Ertzeid.

- Ingen kjent årsak
Årsakene til at man ikke kan få barn er mange. Noen ganger er det også umulig å finne svar på hvorfor man ikke blir gravide.

- Hos mange par er det ingen kjent årsak. Der man finner en årsak er de vanligste årsakene hos kvinner eggløsningsproblemer, defekte eggledere eller endometriose. Mannen kan av ulike årsaker ha nedsatt sædkvalitet eller defekte sædledere, sier Morton.

- Kontakt lege
Om man har prøvd å bli gravid i mer enn ett år, og man har hatt regelmessig sex, blir det betegnet som infertilitet. Da er det viktig å ikke vente for lenge med å ta kontakt med lege for utredning.

- Mange ufrivillig barnløse får stadig høre at de må «slappe av, så ordner det seg». Det oppleves som et fullstendig meningsløst råd. Vi anbefaler at de kontakter lege for utredning av problemet, sier Morton.

Hva anbefaler dere for dem som har prøvd «alt»?

- Vi gir ikke råd om hva de enkelte parene bør gjøre. Vi informerer dem om at det er flere ulike muligheter og veier fram til å få ønskebarnet, for eksempel assistert befruktning i Norge, assistert befruktning i utlandet, adopsjon, fosterforeldreskap og besøkshjem. I tillegg er det også en mulighet å gå videre i livet uten barn. Det viktigste er at man sammen med sin partner kommer fram til det som blir riktigst for det enkelte paret, sier Morton.

- Noen velger å leve uten barn, noen prøver seg som fosterforelder eller noen adopterer, mens noen velger sæddonasjon eller eggdonasjon, sier Ertzeid.

Kan man selv gjøre noe for å forebygge infertilitet?

- De fleste unge vil ikke kunne forebygge eller identifisere en risiko for fertilitetsproblem. Unntaket er der høy alder er årsaken til infertilitet. Men fertilitetsproblemer rammer også unge, friske og sunne par, sier Morton.

Behandlingsmetoder


Medikamenter - Det er nødvendig med modning av flere enn ett egg om man skal gjennomføre en assistert befruktning. For å oppnå dette får man injeksjoner med hormonstimulering, ofte i kombinasjon med nesespray. Behandlingstiden varierer, men varer som oftest i 10 til 12 dager.

«De fleste vil ikke kunne forebygge eller identifisere en risiko for fertilitetsproblem i ung alder»

Operasjon - Ved egguthenting punkteres hver eggsekk og innholdet hentes ut. Det blir deretter undersøkt i mikroskop for å se om follikkelvæsken inneholder egg.

Assistert befruktning - Det finnes flere metoder for assistert befruktning, men alle innebærer hormonstimulering av kvinnen, samt en eller annen form for manipulering med sædcellene og/eller eggene.

Alternativ medisin
Alternativ medisin som for eksempel akupunktur er det også gjort forskning og studier på, men det finnes per i dag ingen kliniske bevis på at denne behandlingen fungerer.

Kombinasjon av dem over

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere