- Ikke voldtekt dersom hun er full

Foto: (Montasje: TV2/faksimile nettdebatt)

Voldtektsholdningene lever i beste velgående.

24.11.10 17:51

(SIDE2): - Kler man seg som en hore, så må man forvente å bli voldtatt

Sitatet er hentet fra en debatt på en norsk nettside i år. Det er ikke det eneste av denne typen, og viser at holdninger der voldtektsoffer får skyld, fremdeles lever i beste velgående.

- Mytene og holdningene sitter ofte hardt i både hos offer, gjerningsmann og behandlingsapparatet. Også offerets familie, venner og hjelpeapparat har slike holdninger, de gjelder oss alle, sier leder for Dixi Ressurssenter for voldtatte i Oslo, Herdis Magerøy til Side2.

LES OGSÅ: - Pene piker gjør ikke sånt

- Ikke voldtekt
En britisk undersøkelse har nylig avdekket lignende holdninger hos landets unge menn, i alderen 18 til 25 år:

*48 prosent av de spurte mener det ikke er voldtekt, selv om kvinnen de har sex med er så full at hun ikke klarer å gjøre rede for seg.

*46 prosent mener det ikke er voldtekt, selv om kvinnen ombestemmer seg etter at samleiet har startet.

*Selv om jenta eller kvinnen sier nei helt fra starten, mener 23 prosent av de unge mennene at sex etter det ikke er det samme som voldtekt.

Undersøkelsen er foretatt med The Heavens, som er tilsvarende voldtektsmottak og Dixi-senter her i Norge. Den er gjort i forbindelse med en YouTube-kampanje for å øke bevisstheten om voldtekter.

Magerøy mener holdningen om det å ha sex med fulle eller bevisstløse ikke regnes som voldtekt, ikke nødvendigvis er overraskende.

- Men det å utnytte noen i ruset eller bevistløs tilstand er høyst straffbart.

Lettere med kompetanse
Hun mener det er mye som gjenstår før slike holdninger er ryddet vekk, og mener det er viktig at det jobbes for å heve kompetansen innenfor helseutdanningen, politi og rettsvesen.

- De siste ti årene har voldtekt blitt noe mer omtalt i media, og det har skapt en del åpenhet rundt det. Men det er fortsatt tabubelagt, og fremdeles sitter det i myter og holdninger som kan og bør endres i det norske samfunnet, sier Magerøy, og understreker at det er svært viktig at offeret møtes av politi og hjelpeapparat på best mulig måte.

Statistikk
*Årlig voldtas mellom 8000 og 16.000 i Norge. Anslaget varierer såpass ettersom mørketallene er store - det regjeringsnedsatte Voldtektsutvalget anslår at så mange som 90 prosent av voldtektene aldri meldes til politiet.

*I løpet av et år anmeldes i underkant av 1000 voldtekter, og av disse henlegges rundt 80 prosent av politiet. (Både på grunn av bevisets stilling, men det skal også legges til at flere av anmeldelsene viser seg å være falske anklager, noe som i seg selv er et stort problem.)

*Kun 25 prosent av de anmeldte sakene kommer for retten, og der ender mer enn en av fem av sakene med frifinnelse.

- Kompetanse på området gjør at man kan møte de som er utsatt for voldtekt på en god måte. Mange sliter med skam- og skyldfølelse etter et overgrep, og har retts- og hjelpeapparatet kompetansen, vil det også være lettere å søke hjelp, mener hun.

De fleste voldtekter skjer i et (voldelig) parforhold, mange er bekjentskapsvoldtekter og en mindre del er overfallsvoldtekter. Sistnevnte er ofte lettere å anmelde enn voldtekter begått av bekjente.

- Voldtekt er et stort samfunnsproblem. Verdens helseorganisasjon (WHO) kaller voldtekt for et folkehelseproblem. Vi skal heller ikke glemme at en del gutter og menn voldtas. Der sitter holdningene gjerne ekstra hardt, sier Magerøy.

- Kan føle nytelse
I Norge finnes ikke tilsvarende undersøkelser som den i England, men det er gjort studier som viser at voldtektsmytene også gjelder her hjemme.

I en studie gjort i 2007 sa en tredjedel av de spurte guttene i videregående skole seg enig eller svært enig i påstanden: «En kvinne som blir voldtatt kan føle nytelse under voldtekten».

Lignende studier er også foretatt blant voksne, og viser at urovekkende mange, både menn og kvinner, fremdeles mener det har betydning hvordan kvinnen gikk kledt da voldtekten skjedd, om hun flørtet, om hun inviterte mannen med seg hjem og så videre. Samtidig får mannen støtte for at han ikke hadde intensjoner om å voldta, men at han ikke klarte å beherske sine seksuelle drifter.

LES: - Jenter kan nyte voldtekten
- Hver tiende jente voldtatt

Én av fire unge opplever vold fra kjæresten

Hva er voldtekt?
«En som tvinges til seksuell omgang, enten ved vold eller ved å oppleve alvorlig frykt for liv eller helse, eller som er ute av stand til å motsette seg handlingen, utsettes for voldtekt/seksuelle overgrep.»

Julebordstid
Magerøy forteller at det kommer voldtektsoffer til DIXI hele året, men at det er deler av året som peker seg ut.

- Voldtekter skjer hele året, og mørketallene er store, men vi merker en økt pågang i høytidene.

Ifølge Magerøy skjer voldtektene vanligvis på helgefester og store arrangementer.

- Det er viktig at vi vise omsorg for hverandre. Det er dessuten en kjennsgjerning at man er mer utsatt for voldtekt dersom man har nytt større menger alkohol eller rusmidler, sier Magerøy, men understreker på det sterkeste:

- Men det rettferdiggjør selvsagt ikke en voldtekt, det er det ingenting som gjør.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

(Kilde. SSB, BT.no, The Heavens rapport, nova.no, The Sun)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Voldtekt

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag