RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ikke vondt av lange dager i barnehagen

(Thinkstock/illustrasjon)
Sist oppdatert:
Mange timer i barnehagen fører ikke til mer aggresjon og ulydighet.

(SIDE2:) Amerikanske forskere har hevdet at barn kan bli ulydige og vanskelige å ha med å gjøre hvis de tilbringer lange dager i barnehagen.

Norske forskere finner imidlertid ingen økning i problematisk atferd blant barn som var flere timer i barnehage, sammenlignet med sine søsken.

Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet. Studien er basert på data fra Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa).

HVA MENER DU? DISKUTER DINE ERFARINGER RUNDT LANGE DAGER I BARNEHAGEN NEDERST PÅ SIDEN.

- Dette er spennende funn fordi de går mot den toneangivende forskningen fra USA. Det er nok to grunner til at vi kommer til andre resultater. Den ene handler om Norge og norske barnehager, den andre om forskningsmetode, sier forsker Henrik Zachrisson ved Folkehelseinstituttet og Atferdssenteret ved Universitetet i Oslo, ifølge fhi.

Ikke mer ulydige
I undersøkelsen ble det samlet informasjon fra både enebarn og søsken. Ved hjelp av spørreskjemaer ble mødrene spurt om aggresjon og lydighet ved både 18 og 36 måneder, og om hvor mye tid barna deres har vært i barnehage. Det ble også sammenlignet forskjellen på søsken og ulik mengde barnepass. Barn fra samme familie ble også sammenlignet, noe som gir sikrere informasjon.

Tidligere funn fra USA har vist at lange dager i barnehagen kan føre til aggresjon og ulydighet hos barnet. Dette stemmer ikke overens med MoBa-resultatet.

De norske funnene viser ingen økning i problematisk atferd blant barn som var flere timer i barnehagen enn sine søsken.

- Norske familier har lett tilgang til barnehager av relativt jevn og god kvalitet. Spesielt er det færre barn per voksen i norske barnehager enn i de fleste andre land. Dessuten har vi foreldrepermisjon som gjør at barn starter i barnehagen ved ett års alder eller senere, ikke ved noen måneders alder slik veldig mange barn gjør, for eksempel i USA. Den norske familie- og barnehagepolitikken kan derfor godt tenkes å være en del av forklaringen på disse resultatene, forklarer Zachrisson.

Om undersøkelsen:
Data fra 72.000 mødre og deres barn – både enebarn og søsken – ble hentet fra MoBa. Ved hjelp av spørreskjemaer ble mødrene spurt om aggresjon og lydighet ved både 18 og 36 måneder, og om hvor mye tid barna deres har vært i barnehage.

Mor og barn-undersøkelsen (MoBa) er en studie hvor Folkehelseinstituttet startet rekrutteringen av gravide kvinner i 1999. I 2008 var over 100.000 svangerskap inkludert. Fedre har også deltatt. Biologiske prøver og spørreskjemadata er samlet inn allerede fra 17. svangerskapsuke. Det er kommet en rekke delstudier og ulikt stoff fra MoBa-dataen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere