*Nettavisen* Nyheter.

- Ille at hun pynter på sannheten

PRESSET ORDFØRER: Trude Drevland (H) har ikke fortalt sannheten rundt rederturen. Nå er hun sykmeldt. Foto: Vidar Langeland (Bergensavisen)

Bergens-professor kritiserer egen ordfører.

Bergens frittalende ordfører, Trude Drevland (H), har litt å stri med om dagen.

Etter at hun i detalj forklarte seg om hvorfor hun takket ja til en gratis redertur, har hun innrømmet at hun ga feil informasjon - og fredag ble hun sykmeldt.

Les også: Reder betalte for Drevlands tur

Hun skrev torsdag at «rederen hadde sendt et fly til Norge for å hente noen familiemedlemmer og ville hente meg ettersom flyet allikevel var i Norge».

Det stemte ikke.

- Det er usant. Saken viser manglende skjønn, og blir ikke bedre av at hun pynter på sannheten, sier professor Frank Aarebrot til Nettavisen.

Han finner det også merkelig at hun har somlet:

- Det er alvorlig er at hun ikke har registrert dette «innen rimelig tid» i kommunens register, noe hun sier hun lenge har tenkt hun skulle gjøre. For oss andre er det umulig å verifisere om det er sant eller ikke, sier Aarebrot.

- Egen håndtering - belastende

Trude Drevland er sykmeldt på ubestemt tid.

- Hvilke konsekvenser tror du saken vil få?

- Saken er for liten til at ordføreren må gå, det vil nok ikke bli fremmet noe mistillit mot henne. Men - det er ikke bra å snakke usant, sier han.

Aarebrot mener mye er opp til Drevland selv:

- Ofte i politiske skandaler, som dette må sies å være, er det politikerens egen håndtering av saken som kan gjøre den enda mer belastende. Det har vi sett mange eksempler på.

Ifølge kommuneloven, har den som er valgt til ordfører et ekstremt sterkt vern. Ordføreren kan normalt ikke avsettes selv om et flertall i formannskapet eller kommunestyret ikke lenger har tillit til vedkommende. Det er faktisk slik at ordføreren selv avgjør om hun eller han skal gå av.

Krever avklaring fra Bergen Høyre

Skribent i Minervanett, Ivar Staurseth, skriver i et innlegg at Bergen Høyre må avklare hvor de står:

«Denne saken dør ikke av at partilojale mennesker dysser den ned og maner til «raushet», et nymotens ord for å snakke de riktige menneskene etter munnen. Får saken leve videre inn i kommunevalgkampen, vil partiet tape på det. Bergen Høyre må avklare hvem de går for som ordfører etter valget i september, det bør være et nytt og friskt pust. Hvis den allerede herjede bergenspolitikken har noe slikt.»

Les også: Bergensordfører i det blå

- Kommer det opp noe mer?

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ikke bra å snakke usant, sier Frank Aarebrot. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)

- Det vi lurer på nå, er om det kan komme opp flere ting, sier Aarebrot.

Nettavisen stilte Drevland følgende spørsmål torsdag:

- Har du mottatt noen andre turer eller gaver du ikke har fortalt om?

- Nei, svarte hun kontant.

- Ikke noe å gjøre rede for ...

- Turen fant sted juni i fjor. Hvorfor kommer dette opp nå, Drevland?

- Denne turen har aldri vært noen hemmelighet. Jeg har ikke følt at det har vært noe å redegjøre for. Jeg har aldri forsøkt å holde noe skjult, aldri forsøkt å skaffe meg personlig vinning på dette. Jeg har bare prøvd å gjøre en så god jobb som mulig for Bergen, svarte hun.

Les også: - Jeg angrer ikke på turen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.