RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

- Ille standard i barnehager

Én av tre barnehager er ikke tilfredsstillende for matservering, og det risikerer å gjøre barna syke.

(SIDE2): Det viser en kontroll av 30 barnehager i Oslo utført av Mattilsynets distriktskontor.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Én av tre hadde ikke tilfredsstillende internkontroll for matservering og standarden på vedlikehold og renholdsrutiner på kjøkken i flere av barnehagene var svært variabel, det opplyser Matportalen.no.

- Må sikre grunnleggende rutiner
Om lag 32000 barn går i barnehage i Oslo og svært mange av dem serveres mat daglig.

- Små barn er mer sårbare for matbårne sykdommer, og vi mener det er viktig å ha fokus på at barna får servert trygg mat. For å sikre dette må grunnleggende rutiner for håndhygiene, oppvask og temperaturkontroll være på plass. I tillegg er vedlikeholdet på kjøkkenet viktig, slik at maten kan oppbevares og tilberedes på en hygienisk måte, sier seksjonssjef Gry Holmbakken i Mattilsynet.

- Meget ille
Tilsynet observerte store variasjoner mellom kjøkkenene i de kontrollerte barnehagene, og standarden på vedlikehold og renholdsrutiner strekker seg fra svært god til meget ille, skriver nettstedet. Slitasje er også et gjennomgangstema, både bygningsmessig og interiørmessig.

Det ble også registrert avvik på håndhygiene hos en tredjedel av barnehagene, og flere av barnehagene måtte bruke håndvasken på toalettet under matlagingen. Holmbakken uttaler at dette ikke er godt nok og at det kan utgjøre en reell smittefare for barna.

Imøtekommende om vedlikeholdsplaner
Mattilsynet oppgir imidlertid at oppvaskrutiner, temperatur i fryse- og kjøleinnretninger stort sett var bra og at alle barnehagene hadde personaltoalett. Nettstedet opplyser at de ansatte har vært positive til inspeksjonene og at barnehagene er bedt om å legge fram vedlikeholdsplaner som vil bli fulgt opp av tilsynet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere