- Incest er mer utbredt enn man tror

Foto: Scanpix

Landets fremste fotografer synliggjør incest og overgrep mot barn.

25.06.11 21:25

- Jeg kjenner noen som har opplevd overgrep, og det er nok mer utbredt enn vi tror. Det virker imidlertid som om det er mer akseptert å snakke om dette nå enn tidligere, selv om temaet er tabubelagt. Skammen er fortsatt et stort hinder, men det virker som om det er større muligheter for å snakke om dette nå enn før, sier Marcel Leliënhof til Nettavisen.

Incest og overgrep som samfunnsproblem
I forbindelse med 25-års jubileet til Støttesenter mot Incest Oslo bidrar 27 av landets fremste fotografer med fotografier til fotoutstillingen «Ut med det». Fotoutstillingen arrangeres for å synliggjøre incest og overgrep som samfunnsproblem, og åpnes av forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Marcel Lelienhof

- Jeg jobber mye med hjelpearbeid gjennom hele året, så det var naturlig for meg å stille opp også i forbindelse med denne utstillingen. Incest og overgrep mot barn er et veldig viktig tema, og i vårt samfunn er det svært viktig at vi støtter opp om de utsatte, forteller Leliënhof, og legger til:

- Man har lyst til å hjelpe som man kan best; for meg er dette gjennom fotografi.

- Bedre å bruke dukker
Leliënhof foretrakk å bruke dukker i motivet fremfor barn:

- De to dukkene på fotografiet fant jeg på et fotoopptak. Det er sånne øvingsdukker man bruker for å lære blant annet gjenopplivning. Jeg synes det var bedre å bruke dukker for å illustrere incest enn barn. Da slipper man å påføre den smerten eller opplevelsen over på et menneske, forteller han til Nettavisen.

- Incest skal tales i hjel, ikke ties i hjel
Tall fra NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) viser at 15 prosent av alle jenter og syv prosent av alle gutter i Norge har blitt utsatt for en form for seksuelle overgrep. I tillegg er det store mørketall.

- Det er av uvurderlig betydning å synliggjøre dette alvorlige samfunnsproblemet som ingen helst vil snakke om. Vårt motto er at «incest skal tales i hjel, ikke ties i hjel» og denne utstillingen er et vesentlig bidrag til dette. Vi er dypt takknemlige og ydmyke for fotografenes fantastiske innsats, sier daglig leder Kari Sørensen i Støttesenter mot Incest Oslo.

- Seksuelle overgrep den største helserisikoen i dag
- Vi er opptatt av å spre kunnskap om omfang, symptomer om incest og seksuelle overgrep. Dernest hva som skal til for igjen å gjenopprette et godt liv. Ubehandlet er vår påstand om at incest og seksuelle overgrep er den største helserisikoen vi står overfor i dag, uttalte Sørensen nylig til Nettavisen.

Nå håper hun at pressen, privatpersoner, organisasjoner og institusjoner kommer på utstillingen og på den måten viser sin støtte til alle incest- og overgrepsutsatte.

Kunst mot traumer
Fotografiene selges til inntekt for et kunstnerisk fond for incest- og overgrepsutsatte, noe som vil gi de utsatte muligheten til å bearbeide sine traumer gjennom kunstnerisk utfoldelse. Enkelte av fotografiene vil også være å se på boards flere steder i Oslo i etterkant av utstillingen.

Om utstillingen
Fotoutstillingen «Ut med det» arrangeres i Oslo rådhus 24. – 26. juni. Fotografene som har bidratt til utstillingen er:

Alexander Hagstadius, Bård Ek, Charlotte Sverdrup, Christian Houge, Dag Thorenfeldt, Fin Serck-Hanssen, Fredrik Arff, Gunnar Mjaugedal, Guri Dahl, Hans Jørgen Brun, Herdis Maria Siegert, Isidor Åstrøm, Jens Haugen, June Witzøe, Knut Bry, Lars Botten, Linda Bournane Engelberth, Loannis Lelakis, Marcel Leliënhof, Margaret de Lange, Marie Sjøvold, Massimo Leardini, Monica Kvaale, Per Heimly, Sune Eriksen, Torkil Færø, Trond Isaksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet:

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag