RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Inflasjonen høyere enn SSB måler

Oslo (NTB): Inflasjonen i Norge er trolig høyere enn det Statistisk sentralbyrå (SSB) måler. KPI viser tilnærmet nullvekst i husleiene, der andre SSB-undersøkelser og andre analyser viser en klar økning.

I augustmålingen viste konsumprisindeksen (KPI) at betalt og beregnet husleie hadde økt med bare 1,6 prosent det siste året, skriver Finansavisen. Samtidig viser andre beregninger at husleien for hybler i Oslo har økt med 8,2 prosent, i Bergen, 8,6 prosent og i Trondheim 13,3 prosent. En annen analyse viser en leieprisvekst i på 3,3 prosent bare fra første til andre kvartal i år. For leiligheter som fikk ny leietaker, var prisøkningen 9,8 prosent.

Seksjonssjef Randi Johannesen i seksjon for prisstatistikk i SSB peker på at tallene som inngår i KPI, korrigerer for kvalitetsforbedringer av boligene over tid. Samtidig medgir hun at det ligger en mulig feilkilde i KPI. Rundt hver tredje utleiebolig får ny leietaker hvert år, og det er gjerne ved slike skifter at leien skrus opp. Denne gruppen sliter SSB med å måle.

- Dette grenser til en skandale for å si det mildt. I fjor var forskjellen mellom SSBs to målemetoder nesten 6 prosentpoeng. Det tilsvarer 0,5 prosent feilmåling av samlet inflasjon. Nivået ser ut til å ha vært feil hele tiden og det betyr at man har undervurdert inflasjonen kraftig hele veien, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til Finansavisen.

- Når man vet hvordan Norges Bank finsikter på inflasjonen ned på et tidels prosentpoeng fra måned til måned, er dette noe både Norges Bank og Statistisk sentralbyrå burde tatt tak i, sier Juel og peker på at husleien er den største enkeltkomponenten i KPI. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere