RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen alternativer til uendret rente

Sist oppdatert:
Hovedstyret i Norges Bank har ikke overraskende i dag bestemt at styringsrenten i Norge holdes uendret. Sentralbanksjef Svein Gjedrem så ingen alternativer
Det er i tråd med hva et klart flertall av norske makroøkonomer hadde ventet på forhånd. Foliorente forblir dermed på historisk lave 1,75 prosent hvor den har ligget siden 12. mars i fjor da sentralbanken satte ned renten sist gang.

Norges Bank opprettholder i melding sitt syn om at det ikke var noen klare alternativer til å holde styringsrenten uendret.

Det er som i de siste rapportene avveiningen mellom å bringe inflasjonen opp til målet om 2,5 prosent og faren for en for sterk vekst i produksjonen som gjør at Gjedrem & Co holder renten flat.

- Den økonomiske utviklingen i Norge har vært om lag som anslått i Inflasjonsrapport 3/04. Utsiktene til fortsatt lav inflasjon i Norge tilsier at vi bør ligge etter andre land i justeringen av rentene mot et mer normalt nivå, gjentar hovedstyret i dagens rentebeskjed.

De registrer at utviklingen hos handelspartnerne samlet sett ser ut til å bli som forventet eller litt svakere, på den annen side trekker hovedstyret frem at oljeinvesteringene ser ut til å øke noe mer enn antatt.

Sentralbanken trekker fre en rekke faktorer som har kommet frem siden forrige hovedstyre i 15. desember, blant annet forventningene til den norske styringsrenten og differansen mot andre land praktisk talt er uendret siden forrige møte.

Konklusjonen ser ut til å være at dagens renteprognoser er inntakte og rentefesten ser ut til å fortsette en god stund til, blant annet som følge av den svake økonomiske utviklingen i EU-området, hvor en rentehevning fortsatt ser ut til å la vente på seg. Ifølge Norges Bank er første rentehevning i EU ventet i fjerde kvartal i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere